Честито! България е №1 в ЕС по смъртност на пътя


10 Oct 2024

България е на първо място в нова черна статистика на ЕС за смъртност на пътя, сочи доклад на Европейската комисия за 2023 г., публикуван днес. В него място намират и някои страни извън ЕС като Норвегия, Исландия, Швейцария, но и Сърбия.

У нас на пътя умират 82 души на милион население, като подобрението спрямо 2022 г. е нищожно – 1%. Обикновено в тези ситуации само Румъния ни изпреварва, но този път сме “шампион” в черната статистика. Румънците отчитат 81 загинали на милион население. Съседна Сърбия има 74 загинали на милион. В Гърция те са 61, а средно за ЕС – 46.

За сравнение в страни като Норвегия и Исландия, които са в другия край на класацията, загиват съответно 20 и 21 души на милион население. Фактори за четири пъти по-лошата статистика у нас са както безобразията на някои от шофьорите и липсата на адекватен контрол в съчетание с ниска събираемост на глобите, така също изключително разбитите пътища, некачествения асфалт на новите отсечки и старият автопарк.

ЕС си поставя за цел да намалява с 4,5% годишно фаталните инциденти, но през 2023 г. е успял да ги ограничи само с 1% – колкото е намалението и у нас.

Източник: ЕК

 

Най-достъпният пикап у нас?