Tesla представи дългоочакваното роботакси!

  • Галерия с шест снимки Галерия с шест снимки

11 Oct 2024

Tesla представи дългоочакваното си роботакси. Колата всъщност изобщо не прилича на такси, а на двуврато купе с врати в стил McLaren. Дизайнът е вдъхновен от този на Cybertruck, но купето е много по-загладено и елегантно. Новият Cybercab беше представен на събитие в Холивуд. Моделът е двуместен, без волан и педали – само с голям екран в средата. От него пътниците ще избират накъде да пътуват. Няма и кабел за включване в контакта, защото ще се зарежда безжично. 

Кога ще го видим на пътя!? При Tesla този въпрос винаги е дискусионен. Засега Мъск обещава 2026 г., но от опита ни с предишни модели на компанията бихме казали 2028-2030 г. Най-малкото Tesla трябва да получи разрешение да продава на хората кола без педали и волан, а засега не се сещаме за правителство, което е готово да даде такова. Когато и да е, Tesla обещава доста обнадеждаваща цена от едва 30 хил. долара за базовия модел.

 

По време на представянето гостите на събитието имаха възможност да се возят в Cybercab, като компанията бе осигурила цели 20 автомобила за тест. Първите отзиви са, че в интериора е съвсем тихо, а окачването е по-комфортно от това в останалите модели на Tesla. Завиването и спирането се усещат сякаш шофира жив човек, а не са изкуствени като при обичайния “автопилот” на Tesla.

Засега липсва каквато и да е информация за задвижването на Cybercab – не знаем нито колко електромотора се намират на борда, нито колко е голяма батерията. За да постигне ниска цена, обаче, Tesla със сигурност използва много от техниката на Model 3 и Y, така че не очакваме нещо революционно в това отношение.

 

Най-достъпният пикап у нас?