Нови електропеди стават хит сред бургазлии

Нови електропеди стават хит сред бургазлии
15 Oct 2015

На нов и изключително алтернативен начин за транспорт ще се радват бургазлии и гостите на града.

Съвсем скоро хората ще могат да използват новите електрически велосипеди, които ще бъдат въведени във вече развитата рент-а-байк система в Бургас. Това обяви  във Фейсбук кметът Димитър Николов. 

Представете си как отивате на работа, училище или до университета с електрически велосипед. А на връщане въртите педалите и си правите дневната тренировка. Искам да въведем тази услуга в Бургас. 

Вече имаме базата, която да надграждаме. Не всичко е безпроблемно, но е факт, че бургаската система за отдаване на обществени велосипеди под наем е единствената в страната и се ползва постоянно. Да, понякога колелетата се крадат, развалят се, но се стараем бързо да отстраняваме пропуските. Голям успех е това, че системата работи с SMS и с дебитна карта
”, коментира градоначалникът. 

Той добави, че предстои изграждането и на нови велопунктове в различни точки на Бургас. 
„Следващата стъпка, която искам да направим, е да увеличим броя на велопунктовете към тази система в целия град. Набелязали сме 30 нови позиции, все на комуникативни места. Ще ги обсъдим с велообщността и ще изберем поне 15. На нея разчитаме да ни даде съвет за най-оптималното и ефективно разширяване на системата. 

Едновременно с увеличаване броя на велостоянките, искам да оборудваме всяка от тях с колонка за зареждане с електричество, както и с електрически велосипеди, наред с останалите. С едно зареждане електропедите ще издържат по няколко часа. Докато въртите педалите, те ще акумулират допълнителна енергия. 

Младите със сигурност ще ги харесат, но според мен електрическите велосипеди са прекрасна възможност за възрастните бургазлии, които нямат много физическа сила, да се придвижват удобно из града. В крайна сметка целта ни е в Бургас велосипедът да се ползва не само за спорт, а като алтернативен транспорт!”, завършва Димитър Николов.
В момента велосипедите с възможност за наемане в Бургас са над 200. Преди няколко месеца цялата система беше подобрена с шест нови терминала. 

Част от нововъведенията са: говореща колонка, 24-часова връзка с колцентър, информационна визуализация за туристически обекти, културна програма, вградени камери, микрофон и лимитирана серия от 120 модерни велосипеда.

Първородната Godzilla!