Toyota спира бензиновите мотори до 2050-та

Toyota спира бензиновите мотори до 2050-та
16 Oct 2015

Toyota предвижда до 2050 г. напълно да се откаже от автомобилите с бензинови двигатели. Тази позиция е включена в новата глобална стратегия на производителя, получила името Toyota Environmental Global Challenge 2050.

„Сигурно смятате, че 35 години е огромен срок, но въпреки това намеренията за подобен ход изглеждат доста невероятно в очите на останалите производители”, коментира изпълнителният директор на марката Киетака Исе пред Fox News.

Топ мениджърът допълни, че в компанията не изключват да оставят на пазара неголямо количество автомобили с бензинови двигатели, които ще се продават единствено на слаборазвитите пазари.

В компанията са си поставили за цел да намалят с 90% нивата на вредните емисии при модели си в сравнение с 2010 г. За разлика от Nissan, където разработват напълно електрически модели, в Toyota смятат да заложат на хибриди и автомобили с водородни клетки. Причината е, че зареждането на електромобилите отнема прекалено много време, а малкият запас на батериите ги ограничава само за градско ползване.

В Toyota са си поставили за цел през 2020 г. да продават по 1,5 млн. хибрида на година. Очаква се тогава да бъде достигната общата бройка от 15 млн. продадени такива автомобила, което ще бъде приблизително два пъти повече от сега. След 5 години компанията предвижда да предлага хибридни модели във всеки един сегмент.

Отново през 2020 г. японският производител си е поставил за цел да продава по 30 000 автомобила, задвижвани на водород. До момента Toyota е получила 1500 заявки за първия си такъв модел Mirai, след като предварителните разчети сочеха едва 400 продажби за 2015 г.

 

Най-добрият в класа си?