Представиха макет на първата българска електрическа хиперкола

  • 13 снимки 13 снимки

14 Oct 2024

Помните ли Alieno? Онзи проект за българска хиперкола, за който ви говорим по-усилено в последните няколко месеца. Родената в Родопите идея най-накрая достигна фазата на реално осъществяване, макар и засега само в ранна прототипна фаза. Работата по шоу автомобила, която започна през март тази година, кулминира с дебюта на ранния концептуален автомобил Sentiero през уикенда.

На събитие в село Слащен беше показан първият реален резултат от работата и инвестициите на Ахмед Мерчев, който е създател и идеолог на компанията Alieno. Синият макет от снимките в галерията, дело на нашите колеги и приятели от Eurica.me, показват много ранен прототип, който все още няма реално задвижване и интериор. 

С други думи - на този етап имаме коруба върху самоносещо се шаси с действително окачване. Следващата фаза е създаването на още един подобен прототип, но с две места (този е с едно), а след това трябва да видим и предсерийни прототипи, вече оборудвани с реални задвижващи системи. Едва след това ще очакваме да видим и реален сериен автомобил, до който обаче (по скромните ни оценки) остават доста години работа.

Каква е идеята на прототипа Sentiero? От една страна да покажe посоката, в която Alieno ще се развива - едно- и двуместни хипер автомобили, задвижвани от електричество. От друга, да вдъхне доверие в бъдещи инвеститори, че най-накрая компанията е създала физически реален продукт и да привлече техните финансови инвестиции. И не на последно място да събере погледите на стотици, дори може би хиляди, които да заговорят за идеята за електрическа хиперкола от България.

Най-достъпният пикап у нас?