Удариха бившата суперяхта на Доналд Тръмп, участвала в „Джеймс Бонд“ (Видео+Галерия)

  • Галерия от 13 снимки с Kingdom 5KR Галерия от 13 снимки с Kingdom 5KR

14 Oct 2024

Дългата близо 86 метра яхта Kingdom 5KR е претърпяла инцидент на пристанището Бизерта в Тунис миналия петък. Тя е смятана за една от първите суперяхти в света и има доста интересно минало, а настоящето й отново влезе в новините.

До сблъсъка в кея се стигнало, по непотвърдена информация, след техническа неизправност и загуба на управление. Яхтата се е ударила в кея на пристанището, като е понесла сериозни щети в носовата си част.

Местните власти водят разследване за причините за катастрофата и кой е виновен за нанесените материални щети. За щастие никой не е пострадал, освен старата яхта.

Да, тя е произведена през 1980 г. от италианската корабостроителница Benetti за саудитския милиардер Аднан Кашоги, който впоследствие се оказва международен търговец на оръжие. Цената й е била между 85 и 100 милиона долара, които се равняват на около 370 милиона долара днес.

Първоначално носи името Nabila (кръстена на дъщерята на Кашоги) и участва в снимките на филма за Джеймс Бонд „Никога не казвай никога“ с Шон Конъри. Дори е на официалния афиш на продукцията.

Яхтата е толкова популярна през 80-те, че легендарната британска група Queen дори създава песен с името Khashoggi's Ship, част от албума Miracle.

Няколко години по-късно Кашоги го закъсва финансово и е принуден да се раздели с яхтата, като я продава на Доналд Тръмп. При това само за 28 милиона долара. Цената обаче е свалена с 1 милион долара, за да не се ползва оригиналното име.

Бившият американски президент сменя името на Trump Princess и налива в нея 9 милиона долара за модернизация, но така и не се оказва голям фен на мореплаването.

През 1991 г. саудитският принц Ал-Уалид бин Талал купува суперяхтатаот Тръмп за още по-малко пари. Плаща за нея 19 милиона долара, но и той рядко ползва услугите й.

И до ден днешен яхтата негова собственост, носейки името Kingdom 5KR. Снимки с интериора може да разгледате в галерията най-горе.

Най-достъпният пикап у нас?