Подписаха договора за тунела “Петрохан”

  • Галерия с четири снимки Галерия с четири снимки
  • През зимата проходът често е затворен заради снега През зимата проходът често е затворен заради снега
  • Това пък води до чести протести Това пък води до чести протести
  • Проектът предвижда изграждането на най-дългия тунел у нас, но все още точната му дължина не е ясна Проектът предвижда изграждането на най-дългия тунел у нас, но все още точната му дължина не е ясна

15 Oct 2024

АПИ подписа договора за идейния проект за тунел под прохода “Петрохан” в Стара планина. Новият път с дължина 82 км ще свързва София и Монтана и ще има максимална скорост 120 км/ч. Така времето за пътуване от София до областния център ще бъде намалено от над два часа в момента до 40 минути.

Новият проект ще свързва околовръстното на Монтана с това на София, като ще има връзка и с магистралата Монтана – Видин. Скоростният път Монтана – София с тунел под прохода "Петрохан" е ключов за националната и европейската транспортна мрежа и ще реши вечните проблеми със зимното преминаване на Петрохан. През зимата поради планинския релеф и при влошаване на метеорологичните условия често се налага ограничаване на движението, което натоварва трафика по алтернативните пътни артерии.

Готовият тунел вероятно ще бъде готов след най-малко пет години, а по-вероятно – някъде в началото на следващото десетилетие.

Най-достъпният пикап у нас?