Tesla ще продава Semi и в Европа

  • Галерия със седем снимки Галерия със седем снимки

16 Oct 2024

Илон Мъск обяви, че Tesla ще продава влекача си Semi и извън Щатите, включително в Европа. Електрическият камион на американската компания така и не може да стигне до масово производство заради все още продължаващи проблеми с качеството. Tesla обаче работи усилено по отстраняването им. Междувременно компанията съобщи, че най-използваният Semi вече е минал 400 хил. км, без да дава повече подробности за сервизирането му и издръжливостта.

Успоредно с това Tesla работи с някои от големите логистични компании в света по тестове и внедряване на Semi в автомобилния им парк. Последно дойдоха новините от DHL – гигантът е тествал Semi в Калифорния в продължение на две седмици. Новините от там са доста любопитни – в реални условия с пълно натоварване (34 тона бруто) Semi е дал среден разход от 106 кВтч/100 км. Пробегът с пълно натоварване в реални условия е достигнал 800 км. Tesla в момента работи по обновявания, които ще позволят среден разход от 100 кВтч/100 км с пълно натоварване и скорости надхвърлящи 80 км/ч. 

Tesla забави производството на Semi с над пет години. В момента камионът се произвежда в ограничено количество в отделен комплекс край гигазавода в Невада, но компанията строи нова сграда специално за масово производство на Semi. Очаква се то да започне през 2025 г. (около шест години закъснение спрямо планираното), като оптимистичният сценарий е, че ще се правят по 50 хил. камиона годишно. На по-късен етап Semi може да започне да слиза и от конвейера в Берлин, разкри Мъск.

 

Най-достъпният пикап у нас?