Продажбите на електрички пак поеха нагоре

  • Галерия с четири снимки Галерия с четири снимки

16 Oct 2024

Донякъде неочаквано продажбите на електромобили пак се върнаха към стабилен ръст, съобщава консултантската фирма Rho Motion на базата на глобалните данни за септември 2024 г. Ръстът е цели 30,5% в сравнение със септември 2023 г.

Сериозното увеличение е не само през септември, но и за първите девет месеца от годината като цяло: 22% повече в сравнение с първите девет месеца на 2023 г. Интересно е, че само Европа (статистиката на Rho Motions обхваща ЕС + Великобритания + Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария) бележи спад от 4% за първи девет месеца на годината. До края на 2024 г. обаче може и тенденцията да се обърне на плюс, защото през септември Старият континент отбелязва 4% ръст в продажбите на електромобили в сравнение със септември 2023 г. Тук влизат и данните за Великобритания, която бележи ръст от цели 24%. 

Големият ръст в глобален мащаб е движен от Китай (+35% за първите девет месеца), докато в Щатите и Канада ръстът е едва 10%, което се обяснява с опасенията за отмяна на стимулите за електромобили, в случай че Тръмп спечели изборите на 5 ноември.

Rho Motion очаква продажбите на електромобили в Европа да достигнат 3,78 млн. броя през 2025 г. и 9,78 млн. броя през 2030 г., но това са по-скромни прогнози в сравнение с по-ранните, които предвиждаха съответно с 24% и 19% по-добри продажби.

Източници: Reuters, Rho Motion

 

Най-достъпният пикап у нас?