Вярно ли е, че Tesla се блъсна в друга кола, за да спаси пешеходец? (Видео)

  • Галерия с три снимки от инцидента Галерия с три снимки от инцидента

17 Oct 2024

Видео от румънския град Брашов бързо набира популярност в социалните мрежи. То показва катастрофа между Tesla Model 3 и Audi A4 Avant. Какво се случва? Двете коли се движат една срещу друга с наглед ниска скорост по двупосочна улица в центъра на града. Изненадващо пешеходец пада на платното точно пред Tesla-та. Последва мълниеносна реакция, при която американската електричка се блъска в насрещно идващото Audi, за да не блъсне човека. По всяка вероятност това спасява човешки живот или поне предпазва пешеходеца от сериозно нараняване. В същото време обаче шофьорът на Audi-то е с наранявания по ръката и главата въпреки отворилите се въздушни възглавници и е откаран в болница без животозастрашаващи травми.

 

Според някои бързата реакция е на автопилота на Tesla-та, който спасява живота на пешеходеца. Румънски медии обаче успяват да се свържат с потърпевшите и разкриват истината: бързата реакция е на дамата, която шофира Tesla-та, а не на автопилота. Възрастният турист се е спънал в липсваща плочка на тротоара (колко познат балкански сюжет). Съпругът на шофьорката разказва, че колата не е реагирала по никакъв начин, вероятно защото пешеходецът е паднал непосредствено пред нея. Останалото се вижда на видеото.

 

 

В коментарите в социалните мрежи ще прочетете какво ли не – от поздравления за дамата за бързата реакция до обвинения защо не е направила по-малка корекция с волана, за да избегне удара с колата насреща. Други пък обвиняват шофьора на Audi-то, защото кара в лявата лента при положение, че дясната е свободна. Ако е бил в нея, вероятно нямаше да се стигне до катастрофа въобще.

В крайна сметка равносметката от инцидента е, че няма сериозно пострадали хора, а бързите реакции на водачите в някои ситуации все още могат да бъдат по-ценни от действията на роботите.

Източници: B1tv.ro, StirilePro

Най-достъпният пикап у нас?