Военноморските сили получиха две нови автономни мини подводници

  • Галерия с девет снимки на новите мини подводници Галерия с девет снимки на новите мини подводници

18 Oct 2024

Военноморските сили получиха две нови мини подводници Teledyne Gavia по договор с министерството на отбраната на Щатите. Подводните апарати с дължина едва 4,5 метра са предназначени за извършване на хидрографски изследвания в крайбрежната зона с голяма работна дълбочина – до 1000 метра. Могат да се използват както за научни цели, така и в интерес на отбраната, благодарение на големия си брой камери, радари и друго оборудване. Съставени са от отделни модули и са лесни за обслужване. Управляват се дистанционно от борда на кораб, като има възможност за надграждането им с допълнителна апаратура и сензори, информира Министерство на отбраната, цитирано от БТА.

 

Получените апарати са оборудвани с мултибим Teledyne SeaBat T-20 и ехограф за морското дъно Teledyne Benthos Sub Bottom Profiler. Включени са два допълнителни модула сонар за противоминна борба и тренировъчен модул за подводна война. Навигацията на хидрографските изследвания се осигурява от наличието на GPS приемник, инерциална навигационна система и доплеров лаг, се казва още в официалното съобщение. България е първата страна, която получава пълния пакет от модули на UUV Teledyne Gavia, отбелязва МО.

 

В момента специалисти на американската компания Teledyne провеждат курс за поддръжка и експлоатация на подводните апарати. Обучението включва теоретична част, практическа работа и тренировки на море. 

Подводните апарати тежат 130 кг всеки и се захранват от малка батерия с капацитет 1,65 кВтч. Тя е с модулна конструкция, като на всеки от тях могат да се монтират до три батерии. Така максималната скорост достига 5,5 възела (около 10 км/ч). В зависимост от оборудването на борда, батерията е достатъчна за около 5-6 часа работа във водата.

Източник: БТА

Най-достъпният пикап у нас?