Второто издание на \"Благо Ендуро\" събра рекорден брой 90 състезатели в Благоевград

Второто издание на \
21 Oct 2015

Рекорден брой 90 състезатели събра второто издание на велосъстезанието "Благо Ендуро", което се състоя днес в околностите на Благоевград и крайградския парк "Бачиново". То бе организирано от Клуба по планинско колоездене "Ендуро Уориърс", Спортен магазин LFF и Bike Ventures LTD. Състезанието бе и пети, последен кръг от "Български Ендуро Серии" за 2015 г. То протече в четири специални етапа, а състезателите бяха разделени в категориите за юноши /15-17 г./, мъже /18 - 30 г./, "Мастър" - над 30 г., "Мастър" - над 40 г., и жени. От стартиралите 90 състезатели завършиха 83.

При юношите първото място заслужи Валентин Иванов от LFF. При дамите победителка е Магдалена Русанова от Life Cycle. При "Мастър" /над 30 г./ най-добър днес бе Андрей Балевски от All Mountain. В категорията "Мастър" /над 40 г./ най-високото място на почетната стълбица зае Петър Тачев от "Крива спица". 

В елитната категория за мъже /18 - 30 г./, където и участниците бяха най-много /40/ безапелационен победител е Иван Колев от RAM BIKES, изпреварил и в четирите етапа всички свои конкуренти, сред които най-силни днес бяха вторият Добромир Добрев от "Ендуро Уориърс" и третият Боби Крумов от RAM BIKES TEAM. 

С пет победи в петте старта безкомпромисно Иван Колев е шампион и в крайното класиране в "Български Ендуро Серии" за 2015 г. , следван от Добромир Добрев и Боби Крумов.

Панайотис Гиотакис от клуб "Ендуро Уориърс" разказа пред репортер на БТА, че за втора поредна година с момчетата от Благоевград организират "Благо Ендуро", а сега велосъстезанието за първи път стана част и от "Български Ендури Серии" с петия заключителен кръг, който излъчи шампиона и призьорите за годината. 

Домакини на предишните кръгове са били Велико Търново, Банско, Пампорово и Витоша. Дисципината ендуро - планинско колоездене, добива доста голяма популярност и е интересна за широк кръг хора от всякакви възрасти и с различни умения, каза той. Общата състезателна дистанция на състезанието днес бе 38 км с трасета на отделните етапи в района на благоевградските села Дъбрава и Делвино и парковете "Бачиново" и "Ловен дом". 

"Всички участници са много доволни от трасетата, които включват разнообразни елементи и дават възможност за изява на всеки - мислили сме и за по-неопитните, и за тези, които вече имат вече доста години зад себе си каране, отбеляза Панайотис Гиотакис. Средни са по трудност, виждам много усмихнати хора и се радвам. За първи път благоевградската надпревара бе включена и в сериите ендуро. Всички организатори на подобен тип състезания по планинско колоездене се обединихме и решихме да бъдат под една "шапка", под формата на тези серии. Това се случва за първа година, да се надяваме, че ще вървим напред, с още повече състезания, с още повече локации и все повече хора", добави Панайотис Гиотакис.

Първородната Godzilla!