Honda представи сериен водороден автомобил

Honda представи сериен водороден автомобил
28 Oct 2015

Honda представи серийната версия на своя втори водороден автомобил, който за разлика от първия ще се предлага глобално. Новият CLARITY FUEL CELL излиза на пазара в Япония след броени месеци, като ще бъде наличен на избрани европейски пазари по-късно през 2016 г., обявиха от японската компания при откриването на Автосалон Токио 2015.

Водородната кола представлява седан с щедри размери - 4895 мм. дължина, 1875 мм. широчина и 1475 мм височина, в който могат да се настанят удобно петима души, сочи информацията от Honda.

Конструкцията на CLARITY FUEL CELL е създадена така, че задвижващата система да не отнема от мястото в салона. Резервоарът за водород и батериите са разположени ниско в шасито, докато в предната част е поставен електрически двигател. Той се захранва с енергия от горивната клетка, в която протича химична реакция между кислород и водород. Единственият отпадъчен продукт е чиста вода.

От Honda посочват, че силовият агрегат има сходни размери с бензинов V6 мотор, а батерията е с 33% по-компактна от тази при първия FCX Clarity.

Говорейки за двигателя на Honda CLARITY FUEL CELL, той развива мощност от 177 к.с. С напълно зареден резервоар с водород автомобилът може да премине 700 км. Самото зареждане отнема само 3 мин.

Що се отнася до дизайна, той е футуристичен - обичаен за подобен тип автомобили. Следван е стилът на първия водороден автомобил на Honda, както и аеродинамичната му клиновидна форма, но като цяло новият CLARITY FUEL CELL изглежда доста по-модерно. А и по-конвенционално от основния конкурент на пазара - водородната Toyota Mirai.

В салона на Honda CLARITY FUEL CELL е заложено на микс от модерни технологии и класически лукс. Приборите са дигитални, а на централната конзола е разположен голям дисплей на инфо-развлекателната система.

Всички подробности за новата Honda CLARITY FUEL CELL, включително цените, ще станат ясни в следващите месеци. Очаквайте подробности.

 

Първото Revuelto в България!