Учени разкриха – шофьорите не обичат технологиите

Учени разкриха – шофьорите не обичат технологиите
01 Nov 2015

Шофьорите на нови автомобили нямат никакво доверие на технологиите и асистентите за безопасност, с които са оборудвани техните превозни средства. Това показват няколко различни проучвания, които бяха публикувани по-рано тази седмица. Те доказват, че многомилионните инвестиции и новите супертехнологии са напълно излишни и водачите масово не ги ползват.

Проучването на агенцията J. D. Power and Associates показа нещо повече – голяма част от шофьорите дори не подозират за съществуването на подобни системи. Допитване сред 4200 американски водачи, които в рамките на последните 4 месеца са се качили на нови автомобили, разкрива, че 43% от тях изобщо не се интересуват от вградените в автомобила програми.

Около 35% от анкетираните категорично отказват да се доверят на системата за автоматично паркиране, а 33% признават, че изобщо не използват проекционния дисплей на таблото (стига колата им да е оборудвана с такъв). Точно 33% са на мнение, че допълнителните мобилни приложения са напълно излишни, а 20% са готови да се откажат от мултимедийната система с гласово управление и от интернета в колата си.

Друго проучване – на компанията CarInsurance, показва, че повечето шофьорите не са готови да използват автопилота в превозни средства. 75% от запитаните (от общо 2200) напълно се доверяват на своите навици за управление на колата и за нищо на света не биха приели тя да се движи сама по улиците. Едва 20% са готови да инвестират и да си купят безпилотен автомобил.

Любопитното е, че на автопилота се доверяват повече в държави като Бразилия, Индия и Китай. Според анкета на Cisco Systems около 57% от разпитаните в тези страни нямат нищо против пътуване с такива автомобили. На обратния полюс са САЩ и Русия, където противниците на автономни превозни средства са повече от 60%.

Оказва се също така, че системите за гласово управление на функциите на автомобила са по-опасни от разговорите по мобилен телефон по времена движение. До този извод стигат експертите от AAA Foundation of Traffic Safety (фонд за безопасно движение по пътищата). Те са анкетирали 257 шофьори, като са установили, че отнемането на вниманието им при използването на гласови команди в автомобила е идентично с това при писането на SMS-и зад волана.

Въпреки всичко това се оказва, че около 70% от шофьорите не се притесняват да използват стандартни технологии, в които са се превърнали мобилните телефони. Една от най-големите телекомуникационни компании – AT&T, съобщава още, че около 25% от шофьорите си общуват в социалните мрежи, докато пътуват. Подобен е и процентът, на тези които използват видеочат по време на движение.

Всичките 70%, които признават използването на смартфон в колата, са категорични, че това не се отразява на шофирането им.

 

Източник: dnes.bg

 

Първородната Godzilla!