Свързват Пампорово и Чепеларе с лифт

Свързват Пампорово и Чепеларе с лифт
01 Nov 2015

Пампорово ще инвестира в следващите години в свързването на курорта с пистите на център "Мечи чал" в Чепеларе, съобщи за БТА Мариан Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД.

Обединяването на Пампорово и Чепеларе има за цел да създаде най-големия ски курорт на Балканите с над 80 км писти. Проектът за свързване чрез лифт на двете ски зони в момента е във фаза на административни процедури.

Свързването със ски зоната в Чепеларе е стратегически проект за развитието на Пампорово в следващите години, коментира Беляков. Първоначалните планове са за изграждане на два нови лифта и прокарване на поне още две писти, с които да се свържат Пампорово и комплекс "Мечи чал" в един нов мегакурорт.

Обединяването на двете ски зони ще повиши конкурентността на зимния курорт и ще даде възможност за домакинство на престижни спортни събития според предвижданията на инвеститорите.

"Мечи чал" разполага с 12 писти с различна трудност с обща дължина 20 км. Трасето "Мечи чал - 1" е най-дългата писта за ски алпийски дисциплини в България и е сертифицирана от ФИС с възможност да приема състезания от световен ранг.

Идеята за свързване на Чепеларе и Пампорово с нов лифт е от няколко години. Според експерти това се очаква да доведе до силен ръст в туризма. 

През последните години курортът се превръща в привлекателна дестинация, особено за балканските туристи.

Около две трети от туристите в Пампорово през последните години са от балкански страни. Гръцки, турски, македонски, сръбски, румънски ваканционни групи и български туристи са основните посетители на курорта. Повечето са от съседните балкански страни и са неорганизирани туристи, а промяната в туристическия пазар след финансовата криза в Европа очертава като тенденция предпочитанията към резервации в последния момент.

От началото на зимния сезон сезон в Пампорово се пуска в действие нов 4-седалков лифт, съобщиха още от дружеството. С новата въжена линия капацитетът на лифтовете в ски зоната в курорта достига 13 хил. скиори за час.

Лифтът от местността "Двата моста" до връх Снежанка е с дължина 1300 м и капацитет 2 хил. пътници за час. Линията ще обслужва черната писта номер 3 и потока от 80 процента от пистите в зоната.

Новото съоръжение ще облекчи натоварването по най-използваните писти и лифтове в Пампорово. За монтирането на лифта е използвано трасе и съоръжения от бивш влек.

Седалковите лифтове в Пампорово, които обслужват алпийски писти с дължина 37 км, вече стават общо седем. Две снегоутъпкващи машини от най-ново поколение в техниката за обработване на писти са доставени за този зимен сезон и курортът вече разполага с 5 от най-модерните машини за снегоутъпкване в света, уточняват от "Пампорово" АД.

Над 90 процента от пистите в Пампорово са оборудвани с оръдия за изкуствено заснежаване.Източник: plovdiv21.bg

Първото Revuelto в България!