Григор Григоров е победител в петия кръг на V1 Challenge Bulgaria в Благоевград

Григор Григоров е победител в петия кръг на V1 Challenge Bulgaria в Благоевград
03 Nov 2015

Григор Григоров спечели пети кръг от Националния шампионат V1 Challenge Bulgaria 2015, който се проведе на специално обособено трасе пред Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.

Това е втората купа за първо място за пилота в шампионата тази година, след като се класира на първа позиция и на състезанието във Велико Търново. Второ място зае Кавънч Оздемир от Турция, следвани от Симеон Донов – на трето място. Григоров грабна и купата на DHL за най-бърза обиколка с постигнато време 33.72 секунди.

В пети кръг от националния шампионат взеха участие общо седем пилоти. Сред тях са и Павел Цонев, Иво Цонев, Гюлхюсеин Абдуалаев от Азербайджан и Диана Стоянова – дамата пилот, която стана трета на финала в първия сезон от шампионата на V1 Challenge през миналата година.

Уникалното автомобилно състезание, което се проведе за първи път в Благоевград, забавлява публиката 4 часа, като вдигна адреналина на присъстващите екстремни демонстрации и уникални надпревари с мощните коли Volkicars. Феновете станаха свидетели и на специално дрифт шоу, направено от младата дрифт надежда - Светослав Ханджийски. Красавиците на Hyundai начело с Мис Автомобилизъм придружиха пилотите на пистата. В ролята на  Safety car  на трасето бе автомобил Hyundai i30 Turbo.

Пети кръг на V1 Challenge Bulgaria се проведе с масов старт. Състезателната част започна с квалификационна серия, която подреди пилотите в следния ред от първо до седмо място: Григор Григоров с постигнато време: 33.72, Кавънч Оздемир с време: 34.01, Гюлхюсеин Абдулаев с време: 34.26, Иво Цонев постигна време: 34.33, следван от Симеон Донов – 35.56 секунди, Павел Цонев с време: 34.57 и Диана Стоянова с постигнато време: 35.80 секунди.

В първия манш Григор Григоров успя да набере сериозна преднина пред останалите състезатели и да я запази по време на цялото състезание. Стратегически той още в първата обиколка мина през т.нар. жокер част на трасето. През цялото време Григоров бе следван от пилота от Турция – Кавънч Оздемир, който показа завидна техника зад волана. Азербайджанецът Гюлхюсеин Абдуалев ги следва плътно на трета позиция в обиколките на трасето.

Диана Стоянова в началото на състезанието успя да изпревари Павел Цонев, което даде началото на напрегната битка между тях, но в края Павел Цонев зае четвърта позиция, пета се класира единствената дама-пилот, след нея шести остана – Симеон Донов, а седми – Иво Цонев. 

Вторият манш от състезанието бе прекратен, поради сблъсък между няколко Volkicars  на старта.

Финалното класиране бе формирано на база резултатите от първото състезание и подредбата на стартовата решетка на втората надпревара.

Информация за V1 Challenge България

През втория сезон V1 Challenge Bulgaria ще се проведе в шест града – Пловдив, Велико Търново, Варна, Стара Загора, Благоевград и София. Както и през миналата година, и този сезон автомобилите ще бъдат изцяло обслужвани и сервизирани от организаторите от M&T Racing.

Форматът на шампионата е разработен с цел моторният спорт да бъде достъпен и всички фенове да имат възможността да бъдат свидетели на надпреварата.  Затова, за трасе се използват булеварди или централни пространства в градовете. Феновете стават свидетели на цялото състезание, както и на екстремни и атрактивни демонстрации от популярни гост пилоти и забавни активности от партньори и каскадьори в продължение на 4 часа.

Целта на шампионата е да бъде достъпен и за пилотите, които имат желание и хъс да се състезават. Организаторите осигуряват състезателните автомобили Volkicar и тяхната подръжка за целия шампионат. Пилотът не се грижи за сервизирането на автомобила, гуми и гориво. Преди всяко състезание пилотите само слагат ръкавиците и предпазната каска и се състезават със спортни автомобили с напълно еднакви технически показатели.

Техническа информация за спортните автомобили Volkicar

Иновативната надпревара се провежда със специално създадените за състезания автомобили, наречени Volkicar, по подобие на своя създател – турският автомобилен шампион Волкан Ъшък. За дизайна им са използвани високотехнологични компютърни програми CAD CAM, Catia. До момента са произведени общо близо 100 броя в Турция. VOLKICAR има дължина 3 метра, тегло 530 кг, с една седалка, двигател с мощност 115 НР, секвенционална скоростна кутия и представлява един много бърз и подвижен състезателен автомобил. VOLKICAR притежава тръбно шаси, като окачването  е специално проектирано.

Най-добрият в класа си?