АПИ започва изцяло автоматизирано преброяване на трафика по магистралите

АПИ започва изцяло автоматизирано преброяване на трафика по магистралите
05 Nov 2015

Агенция „Пътна инфраструктура“ започва от догодина изцяло автоматизирано преброяване на трафика по магистралите и пърокласните пътища.

С датчици монтирани в асфалта и камери поставени на пътя ще се събира точна информация за трафика и състоянието на трасетата, което ще улесни работата на експертите, за да не се стига до образуването на тапи.

Тестовото преброяване до момента показва, че началото на АМ „Тракия“ – при изхода на София, е най-натовареният участък от републиканската пътна мрежи. Средно на денонощие през него преминават между 35 000 - 47 000 моторни превозни средства.

В края на работната седмица и при събирането на няколко почивни дни интензивността достига около 48 000-50 000 МПС за 24 часа. Най-интензивно е движението в дните петък и понеделник.  

Като част от проекта са били монтирани 100 броя преброителни пункта. Такива броячи са инсталирани на автомагистралите „Тракия“, „Хемус“, „Люлин“, „Марица“ и „Струма“, както и на първокласни пътища от републиканската пътна мрежа.  

Системата за автоматизирано събиране и анализ на данни за пътния трафик ще замени съществуващата досега ръчна система.

Инсталирани са и 3 системи за автоматизирано наблюдение на метеорологичните условия. Те ще отчитат температурата и влажността на въздуха, скоростта и посоката на вятъра, тип и количество на валежите, температура и влажност на пътната настилка и т. н.

Инфо: api.bg

Първородната Godzilla!