Годишната винетка поскъпва до 100 лева

Годишната винетка поскъпва до 100 лева
08 Nov 2015

Предвидено е поскъпване на годишната винетка, а цената й вероятно ще се вдигне до под 100 лева, заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Той обясни, че има дебат за увеличение на цената на годишния стикер, който сега струва 67 лева. 

По повод появилата се информация по-рано тази седмица за скок до 145 лева, финансовият министър обясни, че вероятно пътната агенция и МРРБ ще предложат увеличение до 100 лева.

Министърът посочи, че дебат за цената на винетката трябва да има и ще има. 

Има гъвкавост в бюджета в зависимост от различните решения за цената на стикера, каза министърът в отговор на въпрос дали се предвиждат повече пари в бюджета заради увеличена цена на винетката. 

„В него (бюджета - бел. ред.) изчисленията са направени за увеличение на цената на винетката, но не до 145 лева", увери Горанов. 

Вариантът, който вероятно ще бъде предложен от страна на пътната агенция и респективно от страна на регионалното министерство е под 100 лева. Цената на винетката на е увеличавана от 2008 година и със сигурност би било добре да се увеличи, отбеляза министърът. 

„Съгласете се, че с 67 лева винетка да искате да имате магистрали, 30 000 км републиканска пътна мрежа и тя да се поддържа, това е нереално. При ниска данъчна тежест, трябва да свикнем, че ще има все повече плащания според потреблението", изтъкна Горанов. 

По думите му трябва да свикнем, че не може градският транспорт в големите градове да бъде на цените на които е, да свикнем, че ако искаме да има тунел под Шипка, трябва да плащаме за минаването през него.

Три варианта за увеличаване на цената на винетките са предложени и се обсъждат от правителството. Цената на винетките за леки автомобили в България не е променяна от 8 години и е в пъти по-ниска от таксите в другите държави в ЕС. 

В Словения годишният стикер струва 110 евро, в Австрия е почти 85 евро, а в Унгария е 136 евро. 

 

Източник: dir.bg

Много практичен и интересен!