Tesla пак е на загуба, но продава повече коли

Tesla пак е на загуба, но продава повече коли
09 Nov 2015

Американският технологичен и автомобилен концерн Tesla Motors надмина очакванията на анализаторите по отношение на тримесечните си резултати, заявявайки, че е надхвърлил и целта си за производството. Освен това той обяви, че е наел бивш мениджър на Google за поста финансов директор, предава Bloomberg. Новият главен финансов директор ще бъде Джейсън Уилър, който бе вицепрезидент по финансите на Google. 

Компанията продължава да е на загуба, като без специални ефекти тя възлиза на 75 млн. долара, или 58 цента на акция. Анкетираните от S&P Capital IQ анализатори обаче очакваха загуба в размер на 60 цента за ценна книга. Оперативната загуба възлиза на 1,78 долара за акция, или 230 млн. долара на годишна база. 

Приходите растат с 10 на сто до 936,8 млн. долара. Коригираните приходи на Tesla възлизат на 1,24 милиарда долара и биха очакванията на анализаторите за 1,21 млрд. долара. 

Новините бяха посрещнати с ентусиазъм на борсата, като акциите се изстреляха с 8,95% в следборсовата сесия до 227 долара за брой. Пазарната капитализация е в размер на 27,04 млрд. долара.
По отношение на продажбите Tesla отчита положителни новини. Продажбите на единствения седан – луксозната Model S, се увеличават глобално с почти 50%. Tesla е произвела 13 091 коли през тримесечието и е доставила 11 603 коли – доста над плана си и значително над броя от миналата година – 7 785 коли.

Сред тях са и няколко автомобила от новия Model X, който компанията започна да доставя на първите си клиенти в края на септември. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че концернът е имал съвсем малки проблеми при старта на производството, като например трудности с повдигащите се нагоре врати. Компанията е напът да асемблира между 15 хил. и 17 хил. коли през четвъртото тримесечие. 

Tesla потвърди, че новият ѝ автомобил Model 3, който ще се продава за 35 хил. долара, ще се появи в края на март. Продажбите ще започнат през 2017 г.

Компанията съобщи още, че е започналa преместване на производството на продукти в Gigafactory – новата фабрика за гигантските батерии. Производството на батериите ще започне там в края на следващата година, предсрочно.

Източник: dnes.bg

Много практичен и интересен!