Сигурност в планината - лекция по лавинна безопасност

Сигурност в планината - лекция по лавинна безопасност
10 Nov 2015

С настъпването на ноември, настъпва и времето, когато се замисляме за предстоящите приятни мигове в планината.

Тя обаче е не само красива, но крие и определени рискове, за които трябва да сме подготвени. Като част от тези усилия на 26 ноември (четвъртък) 2015 г. в 65-та аудитория в ректората на Софийски университет "Св. Климент Охридски" от 19:00 часа ще се проведе лекция по лавинна безопасност.

Залата е с голям капацитет и организаторите се надяват тя да побере всички желащи, но за тези, които не са в София или нямат възможност да присъстват на място, лекцията ще бъде заснета и качена онлайн.

Лектор ще бъде Момчил Панайотов - съосновател на БАССЕС с дългогодишен ски опит в планините на България и Алпите. Темата за лавините и лавинната безопасност освен хоби му е и професионално занимание. Момчил Панайотов ще поясни какво е лавина, как се образува и кои са най-честите ситуации, при които трябва да очакваме лавини.

Ще представи всички важни неща за лавините, безопасността и спасяването. Ще разкаже за това как правилно да избираме маршрута на движение и спускане в зимната планина. Присъстващите имат възможност да се запознаят и разгледат животоспасяваща екипировка. Предвидените теми са полезни, както за "начинаещите" , така и за по-опитните.

Лекцията е насочена към всички "извънпистови" скиори, сноубордисти, ски туристи, туристи със снегоходки, алпинисти и любители на зимната планина. Ще бъдат показани снимки, както и ще се коментират локалните условия в Българските планини.

За пръв път входът на лекцията ще бъде платен. Няма да има фиксирана сума – кой колкото прецени. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на мобилен учебен полигон за лавинни предаватели, който ще се използва на практическите курсове.

На място ще имате възможност да се сдобиете с книгата "Лавинна безопасност - наръчник за скиори и сноубордисти", издадена от БАССЕС. 

Първородната Godzilla!