Audi прави болид чрез метално 3D принтиране

Audi прави болид чрез метално 3D принтиране
10 Nov 2015

Новата любима играчка на Audi не е просто умален наполовина модел на Гран при автомобила Auto Union Typ C от 1936-а. Този болид бе създаден чрез 3D принтер.

Както повечето автомобилни компании, Audi постоянно се опитва да намери лимита на способите и възможностите за производство. Последният голям успех е 3D принтирането, но тук крайният продукт е по-здрав от обикновените пластмасови прототипи, защото в конкретния случай Audi експериментира с метално принтиране.

Процесът е аналогичен с този при стандартните 3D принтери, които разтопяват пластмасови „мъниста“ и пресоват гореща, лепкава слуз, разпределена на слоеве и формираща пластмасови фигури с различна форма. По този начин сме виждали създаването на копия на коли и дори къщи.

При Audi процесът се различава с използването на метален прах – съставът е или алуминий, или стомана. А миниатюрните зърна са по-малки от половината от размера на човешкия косъм (от 15 до 40 хилядни от милиметъра). Металният прах се разтопява чрез лазери, след това се разпределя на слоеве и така може да се създадат триизмерни предмети с дължина от 240 милиметра и височина от 200 милиметра. Това не е достатъчно за продукцията дори на едно TT, но спомага за конструкцията на сложни части, за които по принцип е нужна машинна обработка, а понякога дори позволява създаването на елементи, които не могат да бъдат направени по друг начин. Не само че „металното“ 3D принтиране позволява повече прецизност в геометрията, но създадените компоненти са и с много по-голяма плътност от традиционния метод. Audiвижда бъдеще в металните принтери и тяхното използване в масовото производство на части за автомобили.

Източник: topgear.bg

Първородната Godzilla!