Италиански град ще плаща на жителите си да ходят на работа с велосипед

Италиански град ще плаща на жителите си да ходят на работа с велосипед
18 Nov 2015

Град в Италия ще започне да плаща на жителите си да ходят на работа с колело, вместо да използват колите си, предаде Би Би Си.

Градският съвет на Масароса, разположен северно от Пиза, ще въведе пилотната схема, при която ще се плащат 25 цента на км изминато разстояние с месечен лимит от 50 евро на колоездач.

Това на практика означава, че тези, които искат да преминат към пътуването на две колела, може да изкарват до 600 евро на година. Това е първата подобна схема в Италия, твърди местно издание.

Петдесет работещи ще бъдат включени в 12-месечната пилотна схема, който ще използва смартфон приложение, за да записва изминатото разстояние всеки ден. Схемата се финансира от глоби, събрани за нарушения по пътищата на града, които по закон трябва да бъдат реинвестирани в безопасността по пътищата.

"Планът ще предложи стимули за гражданите да направят така, че районът да стане по-приятно място за живот", казва общинският съветник Стефано Натали, добавяйки, че това естествено ще означава по-малко трафик по улиците и ще има допълнителни ползи за здравето на хората. Италианската федерация "Приятели на велосипедите" (FIAB), която помога да се развие идеята, е обявила, че се надява и други градове да последват примера на Масароса.

Подобна схема беше въведена във Франция през 2014 г. със смесени резултати. Проектът е установил, че за шестте месеца повечето хора, които са решили да карат колело, вече са предпочитали да използват обществен транспорт, а не личен автомобил.

Инфо: dnevnik.bg

Много практичен и интересен!