Новият Fiat 124 - не Жигули, а Spider

Новият Fiat 124 - не Жигули, а Spider
19 Nov 2015

Именно Fiat 124 е в основата на един от най-популярните и успешни социалистически автомобили - Жигули. Сега италианската компания Fiat връща на пазара познатото име, но то вече се използва за компактен спортен кабриолет. Премиерата на Fiat 124 Spider се състоя на изложението в Лос Анджелис, САЩ. Кабриолетът използва базата на последната Mazda MX-5, но демонстрира напълно различни дизайн, настройки и двигател. 

Формите на италианския кабриолет са вдъхновени от оригиналния Fiat 124 Sport Spider, произвеждан между 1966 и 1982 г. Дизайнът е класически, като са използвани предни и задни LED DRL светлини, оребрен преден капак, стопове с 3D дизайн и рамка на предното стъкло в сребрист цвят. Докато екстериорът е напълно оригинален, интериорът е буквално зает от MX-5, като разликите се изчерпват с логото на волана. Дори инфо-развлекателната система при двата модела е една и съща, но тази при Fiat 124 Spider има различно име - Fiat Connect 7.0.

Промени не са правени и по механизма на покрива, който се прибира също лесно и бързо като при новата MX-5. Казано иначе, всички положителни черти на японския автомобил са пренесени в 124 Spider, като основната разлика е в дизайна на купето. Основна разлика има и в задвижването. При Fiat 124 Spider не са използвани атмосферните мотори с обем 1,5 и 2,0 литра. Италианците са предпочели двигателя на Abarth, който задвижва спортната версия на мъника 500. Моторът има обем от 1,4 литра, като благодарение на системите за директно впръскване и принудително пълнене развива 160 к.с. и 249 Нм.

Агрегатът може да бъде съчетан с ръчна или автоматична трансмисии, и в двата случая с 6 степени. Към момента обаче липсва информация за динамичните характеристики. Италианската компания пази в тайна и цените на новия си модел. Те трябва да бъдат изнесени в близките месеци. Продажбите на Fiat 124 Spider стартират през 2016 г.

Източник: dnes.bg

Първородната Godzilla!