4,0 л/100 км е разходът на новия Prius

4,0 л/100 км е разходът на новия Prius
20 Nov 2015

Toyota използва протичащото в момента автомобилно изложение в Лос Анджелис, САЩ, за да разкрие допълнителни данни за новото поколение Prius.

Най-любопитната нова информация е свързана с потреблението на гориво, което е редуцирано с около 18% спрямо предшественика. Новият хибрид има среден разход на гориво от 4,5 л/100 км, сочат данните за САЩ, където бензинът е с по-ниско октаново число. В града потреблението пада до 4,3 л/100 км, а при движение по магистрала разходът е 4,7 л/100 км. Това са стойностите за стандартния модел. Версията Eco, демонстрираща подобрена аеродинамика и по-ниско тегло, изразходва средно по 4,2 л/100 км. Разходът в гарда е само 4,0 л/100 км, а този на магистрала - 4,3 л/100 км.

Както бе съобщено по-рано, новият Prius разчита на комбинация от 1,8-литров бензинов двигател с мощност 97 к.с. и 142 Нм въртящ момент, и електромотор, развиващ 73 к.с.

Моделът е изграден на нова платформа - Toyota New Global Arcitecture (TNGA), чиято твърдост е с 60% висока от тази на предишната генерация и позволява снижаване на центъра на тежестта. Тя предоставя също така по-щедри размери, както и по-просторен интериор.

По отношение на дизайна на модела, който вече предизвика както положителни, така и отрицателни мнения, японците го определят като "модерен, драматичен и емоционален".

Новото поколение Prius прави сериозна крачка напред и по отношение на безопасността. Моделът е оборудван с пакет Toyota Safety Sense P, включващ автономна аварийна спирачка, система за автоматично поддържане лентата на движение, автоматичен автопилот, автоматични дълги/къси светлини, система за автоматично париране и др.

Цените за пазара на САЩ започват от 24 200 долара. Ценовата листа за Европа трябва да бъде изнесена в близките месеци. Стартът на продажбите е насрочен за 2016 г.

Източник: dnes.bg

Много практичен и интересен!