Trabant мечта! Има си Turbo, че и Quattro

Trabant мечта! Има си Turbo, че и Quattro
25 Nov 2015

Най-чаровният социалистически автомобил - Trabant 601s, отдавна не се произвежда, но това не спира феновете на машината да я подобряват. Един такъв проект е превърнал бълващият газове и издаващ симпатично странни звуци Trabant в нещо наистина специално - спортна машина с 4х4 задвижване.

Автор на проекта е поляк, който закупил колата преди повече от 14 години. Почти моментално й монтирал 1,1-литровия двигател от VW Polo, който се влагаше в последните модификации на мъника от ГДР. Малко след това собственикът на автомобила поставил по-мощен двигател с обем 1,3 литра, а след това заложил първо на 1,8-литров и по-късно на 2,0-литров агрегат. Въпреки че колата се представяла повече от добре, полякът търсел начин да я направи дори по-специална. А след като катастрофирал с другата си кола - Audi TT, мъжът решил, че това е идеалната възможност. Вместо да ремонтира спортното си Audi, полякът го използвал като донор за новия проект. Така 1,8-литровият двигател и задвижването Quattro от помляното TT били поставени на обичания Trabant.

Задвижващата система генерира 270 к.с. и 369 Нм, позволявайки на мъника да развива 100 км/час за само 4,5 сек. Максималната скорост на доработения Trabant не е известна, но пък става ясно, че 200 км/час се постигат за точно 15,5 сек. За да подсигури сигурно поведение на своя Trabant, собственикът поставя спортно окачване и спирачки, както и системи ABS и ESP. Екстериорът и интериорът са също подобрени, но без да се губи оригиналното излъчване на Trabant.

Подобен Trabant показаха неотдавна и български майстори. Той използва мотор с мощност 220 к.с. и носи името Trabant RS. Също в България може да бъде видяна и 7-метровата лимузина Trabant. Най-мащабната доработка на модела обаче е дело на американци. Да, няма грешка, базирана в Калифорния компания за лоурайд автомобили превърна социалистическата машина в пикап с хидравлично окачване и уникална система, която удължава междуосието.

Източник: dnes.bg
 

Много практичен и интересен!