В София ще бъдат изградени 33 велообменни станции

В София ще бъдат изградени 33 велообменни станции
01 Dec 2015

В центъра на София ще бъдат изградени 33 велообменни станции, където да се отдават колела под наем.

Предвижда се първите 30 минути велосипедът да бъде ползван безплатно, съобщи БНР.


Зафир Зарков от транспортната комисия в Столичния общински съвет обясни, че вече е готова необходимата документация за възлагане на концесия за отдаване на колела под наем:

„Съвсем скоро хората в София ще могат да ползват велосипеди под наем. Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова е входирала доклад за концесия, така че предстои да започне обсъждане по ресорните комисии в СОС. Концесията предвижда изграждането на 33 велообменни станции на територията на центъра и разширения център в София.


Във всяка от тези станции ще бъдат с 20 места за велосипеди. От тях от 12 до 15 ще бъдат запълнени, а другите ще бъдат празни, за да може като вземете колелото от едната станция да можете да го оставите на следващата, където отидете. Велосипедите ще бъдат оборудвани с GPS . Операторът на тази система трябва да разработи система, която в реално време да предостави информация за свободните места на всяка станция“.

Целта е да бъде намален трафикът на пътни превозни средства като те да бъдат заменени с велосипеди, а ползите от карането на колело са също така здравословни и финансови – пестят се средства от зареждане с гориво и подръжка на автомобила.


Информация: www.bnr.bg 

Много практичен и интересен!