Валери Цветанов завърши четвърти на Световните въздушни игри в Дубай

Валери Цветанов завърши четвърти на Световните въздушни игри в Дубай
06 Dec 2015

Един от най-опитните родни парапланеристи завърши на четвърто място, в дисциплината целно кацане, част от Световните въздушни игри в Дубай. Победител с общо резултат 23 см след 12 кръга стана Джордже Котет от Румъния, следван от китаеца Цианг Ма с 29 см и Горан Джуркович от Сърбия с 30 см.

Валери завърши с 40 см на четвърто място, след като записа по 0 см в шестия и 12-ия кръг. Той се движеше шести до края, но предишният шампион Матиаз Ферарич направи грешка в последния си скок и се оказа шести, а българинът се изкачи с две места, като изпревари и Мартин Йовановски от Македония.

Каква е идеята на дисциплината? Майсторско управление на крилото, с цел постигане на прецизно до сантиметри кацане. Състезателите могат да уцелят мишена с размер на капачка от бирена бутилка, поставена на футболен стадион.
Оценяването се извършва спрямо дистанцията в сантиметри, между точката на първото докосване със земята и ръба на централния диск (мъртвата точка). До 16 сантиметра състезателите се оценяват с електронно устройство. Измервателното поле има ясно обозначени кръгове на 0,5 метра, 2 метра и 5 метра. Максималният резултат е 5 метра. Кацането трябва да бъде направено на крака - падане не е позволено. За падане се определя ситуация, в която всяка друга част на тялото или летателната екипировка докосне земята преди краката. Ако състезателят се приземи на два крака и първата точка на допир не може да бъде измерена, се измерва най-далечната точка на следата, оставена от обувките.

Валери Цветанов е пионер в българския парапланеризъм, като активно участва в дисциплини като крос-кънтри и целно кацане. Той е и учител на Веселин Овчаров, който е другият български участник в Дубай. Цветанов спечели третия кръг от Световната купа в Бали през 2014, където се пребори за първото място с краен резултат 10 сантиметра, при изключително силна конкуренция. Безапелационното му представяне и седмата му позиция в ранглистата на дисциплината целно кацане, му осигури и поканата за Дубай. Само 19 пилоти получиха право да участват там.

Как започна всички? Ами, край Сопот, където почти всеки ден можете да намерите Валери Цветанов, който или тренира, или лети с тандеми. Наличието на лифт и на южен планински склон прави Сопот едно от най-удобните и добри места за летене с парапланер. Лифтът позволява на пилотите да се качват самостоятелно колкото си искат пъти, а южният склон на Стара планина гарантира необходимите термики за поддържане на парапланера в полет.

Инфо. dnevnik.bg; фото: Георги Кожухаров

 

Много практичен и интересен!