В Париж тръгнаха водородни таксита

В Париж тръгнаха водородни таксита
09 Dec 2015

Първите водородни таксита в Европа тръгнаха по улиците на френската столица Париж. Те са от модела ix35 Fuel Cell на корейската компания Hyundai.

Автомобилите са общо 5, като са част от автопарка на таксиметровата фирма STEP, която залага изцяло на автомобили с електрическо задвижване. Пускането на новите водородни таксита на пътя съвпадна с откриването на първата станция за зареждане с водород в Париж.

Въпреки че автомобилите са само 5, те представляват най-големия автопарк от таксиметрови автомобили с горивна клетка в света. Планът предвижда броят на водородните таксита да бъде увеличен до няколкостотин в рамките на пет години, като за целта ще бъде изградена и необходимата инфраструктура за зареждане.

В сравнение с дизелово такси, имащо емисии на CO2 от 135 г/км и 100 000 километра годишен пробег, автомобилите ix35 Fuel Cell спестяват около 70 тона CO2 на година по отношение на отработените газове, сочи информацията.

Колкото до ix35 Fuel Cell, той се задвижва от електрически мотор с мощност 136 к.с., а водородният резервоар с капацитет 5,64 кг. и 24-киловатата литиево-полимерна батерия позволяват автономен пробег от почти 600 км. Водородният кросовър има максимална скорост от 160 км/час и ускорява от място до 100 км/час за за 12,5 секунди.

Моделът се продава на 13 пазара в Европа, като до момента са реализирани над 250 екземпляра, съобщават от Hyundai.

Източник: dnes.bg
 

Първородната Godzilla!