Засегнатите коли на VW се оказаха много по-малко

Засегнатите коли на VW се оказаха много по-малко
09 Dec 2015

VW обяви, че броят на колите, засегнати от скандала с вредните емисии на въглероден диоксид, е много по-малък от първоначалните предположения. От фирмата обявиха, че са засегнати едва 36 хил. автомобила, а не, както се предполагаше, над 800 хил. Акциите на компанията, които изгубиха почти 30% от стойността си през тази година, се повишиха с почти 5% след изявлението, предаде BBC.

Само при малък брой версии на модели на нови автомобили ще трябва да бъдат коригирани леко каталожните показатели (за въглероден диоксид), уточни концернът. Скандалът в най-големия европейски автомобилопроизводител първоначално бе съсредоточен върху софтуер в дизеловите автомобили, за които Volkswagen призна, че е манипулирал данните за отделян азотен оксид в тестови условия, отчитайки по-ниски стойности от реалните. Компанията обяви, че около 11 милиона автомобила по света са оборудвани със софтуера.

В началото на ноември от марката съобщиха, че при вътрешна проверка са открити отклонения от екостандарта при емисиите на въглероден диоксид и разхода на гориво на около 800 000 автомобила. Разходите тогава бяха оценени на най-малко на 2 милиарда евро, включително изплащане на компенсации на клиентите.

Източник: dnevnik.bg

Първородната Godzilla!