BMW i5 ще бъде SUV

BMW i5 ще бъде SUV
11 Dec 2015

Следващият член на моделното семейство "i" на BMW ще се изправи в директен сблъсък с представената неотдавна Tesla Model X. Новият електрически кросоувър от Бавария ще може да изминава до 320 км с едно зареждане, разказва пред британското сп. Auto Express Йен Робъртсън от маркетинговия отдел на немската марка.

Новината опровергава слуховете, че BMW i5 ще бъде седан, базиран на платформата на новата "петица". Според маркетолозите на компанията електрическо SUV би имало по-големи шансове на пазарите, където зелените технологии се подкрепят на ниво правителство - Норвегия, Великобритания и Калифорния.

Анализите на BMW се потвърждавали и от статистиката. На ключовия американски пазар продажбите на i3 спадали вече няколко месеца подред. Само през ноември били реализирани 26.7% по-малко бройки от модела, отколкото през октомври.

Според Робъртсън сривът се дължал на комплекс от причини като рязкото поевтиняване на горивата, високата цена на електромобилите, малкия автономен пробег и дългото зареждане на батериите. В такива условия само държавните субсидии при покупка и стимули като безплатното паркиране в центровете на градовете можели да привлекат вниманието на купувачите. Доказателство за това били непрекъснато растящите продажби на Tesla.

Именно заради неблагоприятната конюнктура в BMW очаквали от немското правителство конкретни мерки за стимулиране на покупката на електромобил, които биха осмислили производството на i5. Основания за оптимизъм давал и напредъкът в разработката на литиево-кислородни батерии, способни да избавят колите на ток от най-сериозния им недостатък - късия пробег с едно зареждане.

Източник: fakti.bg

Първородната Godzilla!