DizzyRider с култов електрически Cadillac!

DizzyRider с култов електрически Cadillac!
22 Dec 2015

 

Еsteo Еsteroni ни зарадва с култовия си пост в група Олдтаймъри, на този прекрасен Cadillac '59 Custom, "шофиран" от неговата двугодишна дъщеричка. Нямаше как да не проучим историята докрай!

 Един бърз поглед към Fb страницата на ателието на Иван Янков  Custom Garage е достатъчен, за да стане ясно, че работата му е повече от такава. Лампата „Chevy Impala“ и коженият диван „Волга“ са част от примерите.

Cadillac '59 Custom е най-големият пример обаче. Иван го изгражда от нулата, в продължение на шест месеца, движен не от комерсиални подбуди, а от любовта към двегодишната си дъщеричка и семейството си. Което личи в детайлността на проекта.

За вдъхновение ползва и двата култови модела на Cadillac. Работата започва без чертежи. Няколко кубика фибран и моделирането стартира, базирано на снимки от Google. Пяната послужва за калъп, около който е изградена стъклопастовата коруба. Шасито от стоманени профили също е абсолютен къстъм, броните, и на практика почти всичко. Малко изключение е предната решетка, която в миналия си живот се е возила на Trabant. Тук е изцяло преработена, за да помести и четирите фара, които са абсолютно функционални, като дори могат да работят в режим къси/дълги, по команда от кокпита, който пък радва с кожена седалка.

Задвижването? Задно разбира се. Размерът на купето и възрастта на водача правят ползването на V8 невъзможно, поради което Иван инсталира ел. двигател от скутер. Сокът за него идва от две 12-волтови батерии, колата разполага и със задна скорост, а педалите са два – класическите газ и спирачка. Вторият командва велосипеден механизъм, но возилото спира достатъчно добре и при връщане на газта. Позицията на педалите може да се настройва, в зависимост от калибъра на шофьора, като Иван споделя, че розовият Cadillac спокойно може да побере и дете до 10-годишна възраст.

Що се отнася до функционалността, количката е доста близо до нормите за получаване на разрешение за движение по пътищата. Мигачи, стопове, клаксон, всичко работи. Колко струва и какъв е пробегът? В случая, тази е безценна, защото е правена за малката дама в семейството. Колкото до автономността, достатъчна за стигане до кварталната градина.

 

Първородната Godzilla!