Нови екотакси за автомобили над 5 години

Нови екотакси за автомобили над 5 години
21 Dec 2015

Екологичните такси за автомобили, които са на над 5 години ще бъдат повишени, докато тези за нови, хибридни и електромобили ще намалеят.

Това съобщиха днес министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и заместникът й Красимир Живков.

Промените са заложени в наредба за определяне на продуктовите такси, която е качена за обществено обсъждане в сайта на екоминистерството.

Продуктовите такси на електромобилите падат с 30 на сто, а на хибридните коли - с около 15 на сто.

При хибридните намалението е по-малко, тъй като те използват бензинови двигатели, които замърсяват околната среда и се изискват повече средства за тяхното разкомплектоване и оползотворяване.

Досега за електромобилите и хибридните коли таксата беше както за останалите автомобили, посочи министър Василева. По думите й с промените се дава допълнително намаление на техните екотакси заради приноса им за опазването на околната среда.

Продуктовите такси на новите автомобили се намаляват с 5%, а на тези до пет години - с 3%. Ако досегашната такса за нови автомобили е 146 лв., сега тя става 138, а при до 5-годишните коли - от 200 на 194 лв., даде пример Красимир Живков.

Същевременно при старите автомобили таксите нарастват, като за тези от пет до 10 години увеличението е с 3%, от 253 на 260 лв. За над 10-годишните коли увеличението е от 267 на 275 лева.

Размерът на таксите е еднакъв с други източноевропейски страни като Полша и Чехия, където автомобилният парк е предимно с коли над 10-15 години, коментира зам.-министър Живков.

По данни на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда годишно общите приходи от екотакси са приблизително около 3 млн. лева, съобщава vesti.bg.

Първородната Godzilla!