Безопасни ли са ски пистите у нас

Безопасни ли са ски пистите у нас
27 Dec 2015

Синоптиците прогнозират захлаждане и сняг за Нова година.

Това респективно провокира въпроса с безопасността на ски пистите у нас.

Досега как са маркирани и доколко са обезопасени ски зоните и съоръженията зависеше от самите концесионери, но от тази зима в сила влезе нов регламент, според който всички знаци и указателни табели трябва да бъдат еднакви на всички ски писти у нас.

И до момента на повечето ски писти имаше табели, които даваха информация за сложността на трасето, но поставянето на тези данни вече няма да е въпрос на избор, а ще бъде абсолютно задължително навсякъде.

Инспектори ще следят дали се спазва новата наредба. Изисква се да бъдат създадени правила, важащи специално при нощно каране, ползване на сноубайкове или други алтернативни спортове. Ски пистите вече са категоризирани – от зелена за начинаещи скиори до черна за много напреднали.

Във всички зимни курорти у нас има ски патрули, които следят за безопасността на ски пистите, но според новите правила служебното им облекло и документи трябва да бъдат показани на видно място, за да може всеки, който се нуждае от помощ лесно да ги разпознае и да се обърне към тях.

Всички наши курорти заявяват, че безопасността на туристите е основната им грижа. Все пак на места, въпреки че сезонът започна, все още текат довършителни работи по пистите. 

Дано скоро има сняг и да се радваме на безопасно и приятно преживяване в планината!   

Първородната Godzilla!