Рали Дакар започва днес. Кратка история на най-трудното рали в света + 21 култови кадъра, които си заслужават да видите

Рали Дакар започва днес. Кратка история на най-трудното рали в света + 21 култови кадъра, които си заслужават да видите
02 Jan 2016

Идеята за авантюристичната надпревара се ражда в пустинята, подбудена от непалнирани и меко казано неприятни за Тиери Сабин обстоятелства. Френският мотоциклетен състезател участва в рали „Абиджан-Ница“, през 1977, когато той и неговата Yаmaha се оказват изгубени в ширта на пустинята Тенере (японската марка има и модел кръстен именно на тази пустиня).

Сабине губи и компаса си, както и всякаква представа за това къде точно се намира. Състезателят продължава да кара без ясна посока, спирайки за почивки, през които смуче малки камъчета, за да осигури макар и нищожно количество влага на организма си. Три дни по-късно, на 14 януари, 1977 г., Тиери е забелязан и спасен от организатора на ралито Жан-Мишел Синe, който организирал и издирването на състезателя с хеликоптер.

Именно тази злополука с щастлив край вдъхновява Тиери Сабин да организира собствено рали, по-изнурително и епично от „Абиджан-Ница“. Година по-късно то е вече факт – ражда се култовата надпревара „Париж-Дакар“, кято се превръща в най-известното и трудно офроуд състезание в света. В първото издание се впускат 182 ентусиасти, готови да прекосят над 10 000 км, през Франция, Алжир, Нигер, Мали, Горна Волта и Сенегал.

По ирония на съдбата или не, Сабиен губи живота си на същата дата на която е и спасен – 14 януари, но през 1986 г., когато хеликоптерът в който се вози, се разбива в дюна при Мали.

Ралито се радва на изключителна популярност и престижът му расте с всяка еднагодина, до 2008. Тогава надпреварата е отменена поради заплахи от терористични атаки. Година по-късно надпреварата стартира, но вече на територията на Южна Америка, като името вече е само „Дакар“.

Тазгодишното издание започва именно днес, на 2 януари, което е и повод да се сетим за историята на това уникално състезание, както и за неговият баща – Тиери Сабин. Освен неговата водеща снимка, прилагаме и още няколко кадъра от миналогодишното издание, като илюстрация на това епично събитие.


 


 


 

Лукс от Китай!