Германия започна изграждането на велосипедна магистрала

Германия започна изграждането на велосипедна магистрала
04 Jan 2016

Според AFP в Германия са готови първите 5-километров участък от това, което в крайна сметка ще стане 100-километрова велосипедна магистрала. Целта на проекта е да се свържат 10 града в западната част на Германия. В голямата си част веломагистралата ще се изгражда върху изоставени железопътни релси, в индустриалния регион на Рурска област.

Целта е новият велосипеден аутобан да осигури маршрут за пътуване до работното място на над 2 милиона германци, което би могло да намали броя на колите на пътя с до 50 000. Но както всички неща, свързани с инфраструктура, финансирането е под съмнение. Цената на първоначалния 5-километров участък от веломагистралата е разделена между Европейския съюз, RVR и държавното ръководство на Северен Рейн-Вестфалия. Цената на целия проект се очаква да надхвърли 180 милиона евро.

Има и други европейски държави, които инвестират във веломагистрали: Дания (22 км между Копенхаген и Алберслънд) и Холандия (7 км). Лондон също има план да похарчи 900 милиона евро за веломагистрала с дължина 30 км., която ще свързва Актън в Западен Лондон с Баркинг на изток, а Южна Корея направи велоалея посредата на автомагистрала, с дължина от 32 км. Още по-интересното е, че въпросната елея е покрита със слънчеви панели.

Когато бъде завършена, веломагистралата в Германия със сигурност ще се откроява, като най-дългата от всички. Някои германци обаче твърдят, че веломагистралата всъщност е просто ребрандиране от правителството. „Ние имаме такива велопътища от повече от 20 години,“ казва Noisyfoxx, потребител на Reddit от Рурската област,” така че това не е нищо ново“.

Източник: velocafe.bg

Много практичен и интересен!