Първи сравнителен тест на освежения A-клас

Първи сравнителен тест на освежения A-клас
06 Jan 2016

Mercedes са доволни от А-клас. Особено заради „дела на завладяване“ от 60 процента. Това означава, че двама от трима купувачи на актуалния А-клас преди са притежавали автомобил от друга марка. Тоест всичко е както трябва? Е да, в началото ние критикувахме теснотията на задната седалка, много малкия отвор на багажника, почти стряскащо лошия обзор, трополещото окачване и липсата на адаптивни амортисьори, които отдавна са нещо обичайно при BMW или VW например. И всичко това на фона на подчертано високите цени.

Но критиката бе възприета правилно, с течение на времето Mercedes подобри окачването, а сега при фейслифта моделът получи и Dynamic Select за настройки на кормилното управление, двигателя и трансмисията между режимите Sport, Eco и Comfort, както и окачване с опционални адаптивни амортисьори.

Звучи добре и наистина е. Но А-клас все така има силни конкуренти, в това сравнение ще се изправи срещу BMW 116i и VW Golf 1.0 TSI – два изключително успешни компактни модела. И двата са оборудвани – това не е случайно – с нови, много модерни трицилиндрови двигатели, които в същото време са и доста различни. Има ли шанс А-клас със своя не съвсем модерен четирицилиндров мотор?

 

3-то място – Mercedes-Bezn A 160

Фейслифтът не бие на очи, поне не външно. Най-важната новост е скрита под ламарините – това са новите опционални адаптивни амортисьори. Те осигуряват голямо подобрение – А 160 вече вози по-нежно – но в директно сравнение все още по-грубо от BMW и VW. Оборудваният с директно кормилно управление Benz се движи стегнато, но недозавива силно. И в това няма нищо чудно, тежи 1428 килограма – или близо 200 кг повече от Golf, като при това 62 процента от теглото натоварват предните колела. 1,6-литровият мотор със 102 к.с. прави впечатление на муден и работи по-грубо и шумно от двата трицилиндрови двигателя. Освен това фейслифтът с нищо не е променил двете познати особености на А-клас – изненадващо тясното пространство отзад и отвратителния обзор. Същото важи и за много самоуверените цени: А 160 с оборудването на тестовия автомобил струва над 60 000 лв.

Плюсове: Купувачите харесват дизайна. Приятни предни седалки, стегнато кормилно управление. Пълно оборудване за сигурност.

Минуси: Отзад е прекалено тясно за този клас, обзорът е недостатъчен. Високи цени.

 

2-ро място – BMW 116i

Сeрия 1 също бе обновена в началото на годината. Оттогава е с нова предна част и двойни задни светлини. Нов е и трицилиндровият двигател със 109 к.с. Който винаги ни е харесвал при MINI. Но ако трябва да бъдем съвсем честни, при Серия 1 не се представя толкова блестящо. 1,5-литровият мотор работи забележително тихо и изискано, но му липсва темперамент. Ако шофирате спокойно, можете да станете големи приятели, но в подчертано пъргавото Серия 1 ние очакваме повече тяга. В типичния за BMW стил теглото е разпределено в съотношение 50:50 между предната и задната ос – в комбинация с информативно кормилно управление и уверено окачване. При фейслифта е освежен и кокпитът, отпред седите спортно ниско, но отзад не е удобно, там е тясно като при Benz. Който освен това е по-скъп с над 8000 лева от BMW – то струва 52 280 лв.

Плюсове: Задно задвижване! Информативно кормилно управление, спортно превключване на предавките, много пъргаво поведение на пътя.

Минуси: Не препоръчваме особено двигателя със 109 к.с. Отзад е тясно също като при Mercedes.

 

1-во място – VW Golf 1.0 TSI 

Този Golf тук е BlueMotion, тоест със спортно окачване, снижена с 15 милиметра каросерия и заден спойлер в цвета на каросерията. Това обаче означава и друго: някои опции не се предлагат, например седалките Ergoactive, които винаги са ни харесвали много. Но това няма такова значение, дори и нормалните серийни седалки са много удобни, позицията на седене е добра. Това важи и за задната част, където мястото е значително повече отколкото при BMW или Benz, седалките също са по-удобни. А и багажникът е най-голям – с вместимост от 380 до максимум 1270 литра. Дотук не ви казваме нищо ново, най-голямата изненада е скрита под предния капак – новият еднолитров мотор със 115 к.с. Този изискан трицилиндров агрегат доставя много радост, защото е жизнен, пъргав и тих. С приятно дрезгав (трицилиндров) глас при набиране на обороти. Освен това харчеше 5,2 литра при теста – с около 1 литър по-малко от конкурентите си. Както е известно, при Golf двигателите с мощност до 110 к.с. се комбинират с обикновено задно окачване тип торсионна греда, BlueMotion не беше оборудван и с DDC oкачването с адаптивни амортисьори (което обикновено е монтирано на тестовите автомобили). Въпреки това VW лежи на пътя много хармонично, окачването е настроено добре и осигурява приятен баланс между комфорт и управляемост. И още нещо: Golf е и най-евтин в сравнението – 51 130 лв. (цена за Германия).

Плюсове: Golf е просторен, има приятна управляемост и е комфортен. Тих и икономичен двигател.

Минуси: При Comfortline серийна е само климатичната инсталация (не автоматично), малки гаранции (за Германия).

 

Извод: Golf побеждава, и то уверено. Той е най-просторният автомобил в теста, с хармонични настройки и се оборудва със сполучлив трицилиндров двигател. Въпреки модернизациите BMW и Benz не могат да го достигнат. Серия 1 се движи пъргаво, но трицилиндровият мотор прави впечатление на муден. А-клас е подобрен в детайлите – но това не променя принципните недостатъци на модела.

Още любопитни новини и тестове от света на автомобилите, може да намерите на сайта на нашите приятели от Auto Bild България.

Много практичен и интересен!