Bell и Giro подготвят серия от умни каски, снимащи 360-градусово видео

Bell и Giro подготвят серия от умни каски, снимащи 360-градусово видео
11 Jan 2016

Макар че за момента единственият велосипеден модел сред представените 4 каски е Bell Super 2R, това бързо може да се промени, ако потребителите харесат идеята. А идеята е родена от сътрудничеството между компанията BRG (Bell, Ridell, Giro) Sports и 360 Fly, които са иноватори в развитието на компактни спортни камери, снимащи 360° видео и отличаващи се с допълнителни функции.

Впрочем тези нови, комбинирани продукти (каска с вградена в нея камера) могат да се разглеждат като естествена стъпка в еволюцията на този пазар. При много от производителите на каски в наши дни, вградените приставки (или поне подготовка за монтиране на такива) за екшън камери са често срещан детайл. При това положение бе въпрос на време някой да се запита "А защо да не вградим направо цяла камера?".

Фактът, че BRG са избрали за партньор в подобно начинание точно 360 Fly няма как да е случаен. Самото име на тази компания показва, че тя се е специализирала в продукти за видеозаснемане с 360° картина. От снимките се вижда ясно, че камерата, разположена от горната страна на каската, е съвсем компактна и изглежда като естествена част от нея. Нека размерите ѝ обаче не ви заблуждават относно възможностите, тъй като видеоматериалът, който тя заснема, е с разделителна способност 4К. Ако всеобхватното изображение не ви привлича чак толкова, камерата може да снима и в стандартен 16:9 режим.

Въпреки интегрирания в каската вид, камерата всъщност може да бъде и демонтирана, за да снимате с нея отделно или да я прикрепите на друго място. А наред с видеорегистрацията, 360 Fly технологията включва също и GPS приемник, акселерометър и барометричен сензор за надморската височина. Всички тези данни могат да бъдат добавяни към видеото като допълнителна информация и/или с оглед споделяне в социалните мрежи и други места в интернет. Връзката на камерата със смартфон на потребителя, а оттам и с голямото интернет пространство, е една от основните характеристики на продукта.

Засега камерата е интегрирана експериментално в 4 модела от портфолиото на марките Bell и Giro - Bell Star (мотоциклетен шлем), Bell Moto 9 Flex (шлем за кросови мотори и ATV), Bell Super 2R (колоездачна АМ/ендуро каска със свалящ се подбрадник) и Giro Edit (каска за зимни спортове). Те бяха показани по време на изложението 2016 Consumer Electronics Show (CES) в Лас Вегас.

И това не е всичко! По време на въпросното изложение бяха демонстрирани и/или обявени още няколко новости/технологии от 360 Fly, които се очаква да бъдат включени в тези продукти:

AutoPilot следене на действието – позволява на потребителите да следят главните обекти във видеото, което позволява създаването на динамични клипове с фокус върху главното действащо лице. 

Collision Avoidance Alert – Технология, която следи и предупреждава снимащия с камерата да потенциални приближаващи опасности, които са извън собственото му зрително поле. 

Live Streaming - За професионални, търговски или напреднали потребители, които желаят да излъчват на живо видеоматериал с 360° картина.

Планирана е и още една функция, наречена “Highlight Reel” - автоматична функция за монтаж, която ще сглобява 1-2 минутен материал с моментите, наситени с най-много действие.

Всичко това може и да звучи като научна фантастика за някои, но "умните" снимащи каски на Bell и Giro би трябвало да се появят на пазара още през 2016 г.

Първородната Godzilla!