Tesla скоро ще обикаля сама по пътищата

Tesla скоро ще обикаля сама по пътищата
12 Jan 2016

Илон Мъск представи ново поколение на софтуера, който управлява Tesla Model S. Програмата включва режим “Повикване”, с който колата сама да излезе от мястото си на паркинга и да ви посрещне пред вратата. С други думи, вече няма нужда да слизате в гаража. Добри новини, ако мразите паркирането.

А в случай че мразите пътуването по междуградски пътища, имаме още добри новини. “Всъщност вашата Tesla ще е способна да отиде навсякъде в страната (б.р. тази на неограничените възможности, поне засега) и да се зарежда сама по пътя към вас.”

Мда, добре дошли в бъдещето на “безшофьорските” коли, интернет. В интерес на истината този софтуерен ъпдейт ще дойде след две години, но така или иначе засега няма страна, в която законите да го позволяват. Така че две години са дори оптимистичен срок за самоуправляващи се автомобили.

Мъск написа в Тwitter днес: “След две години “повикването” трябва да работи навсякъде, където има пътища и няма граници. Например от Л.А. до Ню Йорк”. Новият софтуер носи означението 7,1 и идва като усъвършенствана версия на 7,0. Идеята е да слезете от колата пред дома си, а тя сама да си отвори гаражната врата, да влезе вътре и да я затвори след себе си. А на сутринта, когато сте готови със закуската и облеклото, само повиквате колата и тя ви посреща с голяма усмивка на лицето. На вашето. Добре дошли в бъдещето!

Какво друго ново? Т.нар. автопилот от актуалните S и X е подобрен, като Илон Мъск твърди, че на магистрала автоматичното управление се справя “по-добре от човек”. Автоматичното завиване е по-умно в кръстовища и разпознава дори захабена маркировка на пътя. Системата продължава да работи само на магистрали с разделение между двете посоки на движението.

Има и още. Дисплеят е подобрен, за да показва повече коли около вас, има ново планиране на пътуванията, добавен е и Spotify. Ясно е, че има още доста път до напълно самоуправляващи се автомобили, при които шофьорът да бъде лишен от всякаква отговорност. Но се приближаваме. С големи крачки.

Източник: topgear.bg

 

Първородната Godzilla!