Tesla скоро ще обикаля сама по пътищата

  • Tesla скоро ще обикаля сама по пътищата

12 яну 2016

Илон Мъск представи ново поколение на софтуера, който управлява Tesla Model S. Програмата включва режим “Повикване”, с който колата сама да излезе от мястото си на паркинга и да ви посрещне пред вратата. С други думи, вече няма нужда да слизате в гаража. Добри новини, ако мразите паркирането.

А в случай че мразите пътуването по междуградски пътища, имаме още добри новини. “Всъщност вашата Tesla ще е способна да отиде навсякъде в страната (б.р. тази на неограничените възможности, поне засега) и да се зарежда сама по пътя към вас.”

Мда, добре дошли в бъдещето на “безшофьорските” коли, интернет. В интерес на истината този софтуерен ъпдейт ще дойде след две години, но така или иначе засега няма страна, в която законите да го позволяват. Така че две години са дори оптимистичен срок за самоуправляващи се автомобили.

Мъск написа в Тwitter днес: “След две години “повикването” трябва да работи навсякъде, където има пътища и няма граници. Например от Л.А. до Ню Йорк”. Новият софтуер носи означението 7,1 и идва като усъвършенствана версия на 7,0. Идеята е да слезете от колата пред дома си, а тя сама да си отвори гаражната врата, да влезе вътре и да я затвори след себе си. А на сутринта, когато сте готови със закуската и облеклото, само повиквате колата и тя ви посреща с голяма усмивка на лицето. На вашето. Добре дошли в бъдещето!

Какво друго ново? Т.нар. автопилот от актуалните S и X е подобрен, като Илон Мъск твърди, че на магистрала автоматичното управление се справя “по-добре от човек”. Автоматичното завиване е по-умно в кръстовища и разпознава дори захабена маркировка на пътя. Системата продължава да работи само на магистрали с разделение между двете посоки на движението.

Има и още. Дисплеят е подобрен, за да показва повече коли около вас, има ново планиране на пътуванията, добавен е и Spotify. Ясно е, че има още доста път до напълно самоуправляващи се автомобили, при които шофьорът да бъде лишен от всякаква отговорност. Но се приближаваме. С големи крачки.

Източник: topgear.bg

 

Коментирай

Sending ...