Употребяваният автомобил: MINI One. Добра покупка ли е градската бегачка?

Употребяваният автомобил: MINI One. Добра покупка ли е градската бегачка?
15 Jan 2016

Аз съм малък, сърцето ми е чисто. Това привлича при децата, животните – и при автомобилите. Най-добрият пример – MINI. Всъщност никой не може да му се разсърди. А има защо – първите модели (от 2001 г.) бяха доста катастрофални в техническо отношение. Двигателите: жадни като тълпа британски футболни запалянковци. Трансмисиите и фаровете: издръжливи колкото изказванията на британски депутати. Качеството на изработката: калпаво като кухнята от Острова. Но да забравим това, то е минало. Второто поколение на мъника на BMW е много зрял автомобил. От 2006 година под красивия преден капак вече не работят мотори на Chrysler, произведени в Бразилия, а четирицилиндрови двигатели на френския концерн PSA. Сменен бе и доставчикът на трансмисията, качеството вече е осезаемо по-високо. Това междувременно се потвърждава и от строгите доклади на TÜV.

Нашият тестов автомобил бе паркиран при търговеца PSmobile в Бергендорф до Хамбург. Лакираният в цвят Astro-Black-Metallic модел с три врати изглежда леко матиран, едно пастиране ще му се отрази добре. „Да, доста отдавна стои в двора – смята продавачът. – Но няма да е за дълго.“ Защо е така? Странно, но всъщност MINI One съвсем не е толкова лошо. Оборудването също е прилично: климатична инсталация, подгряване на седалките, заден парктроник, радио CD. На километража са изписани 139 000 км. В сервизната книжка има девет печата, последният е при пробег.

115 000 километра. При пробното шофиране чуваме трополене отдолу. Нищо страшно, само една разбита биалетка. Откриваме и минимален теч на масло от двигателя. Иначе всичко е окей. 95-те к.с. са достатъчни за пътуване на дълги разстояния, кормилното управление е като на карт – едно такова MINI доставя удоволствие. Може ли цената да бъде свалена? „Ще сменим биалетката и ще го прекараме на преглед“, обещава търговецът. Окей! Бих купил този малък автомобил без никакви притеснения.

Второто поколение на малкия автомобил е доста по-надеждно. Но въпреки това на много MINI се налагаше да посещават сервиза извън периодичното обслужване. Проведени бяха общо 11 сервизни акции. През 2008 година заради разхлабени болтове на носачите (Cabrio) и твърде малки спирачни дискове (Cooper Works). Дефектните водни помпи на турбокомпресора осигуряваха тотални повреди на двигателите на моделите Cooper S и Works от 2011 година. При екземплярите от 2014 година се налагаше да бъдат проверени закрепванията на нишата за резервната гума и облегалката на седалката до водача.

ИЗВОД 
Второто поколение е по-добро: MINI след 2006 година са много по-надеждни. Но бъдете внимателни: тъй като е толкова популярен, роднината на BMW никога не е бил евтин. Поддръжката също е скъпа. Най-добрият избор: дизелът със 109 к.с. или бензиновият мотор с 95 к.с.

Още любопитни новини и тестове от света на автомобилите, може да намерите на сайта на нашите приятели от Auto Bild България.

 

Първородната Godzilla!