Петерханзел спечели Дакар 2016

Петерханзел спечели Дакар 2016
17 Jan 2016

Стефан Петерханзел с Peugeot 2008 DKR спечели тазгодишното издание на рали „Дакар“. В част от надпреварата Петерханзел успя да се откъсне с час преднина, след като съотборниците му Себастиан Льоб и Карлос Сайнц загубиха шанса си за триумф, след проблеми във втората седмица на състезанието. Така Петерханзел успя да задържи уверено водачеството си в последните дни.

В заключителния 13-и етап от Вила Карлос Паз до Розарио французинът записа време с минута и половина след това на най-бързия – Льоб, но това му беше достатъчно, за да завърши на 34 минути и 58 секунди пред победителя от миналата година Насер ал Атия с Mini и Жиниел де Вилиерс с Toyota. Четвърти се нареди дебютантът в „Дакар“ Мико Хирвонен (Mini), пред Лерой Полтер (Toyota) и Нани Рома (Mini). Второто най-бързо Peugeot беше това на Сирил Депре (7-мо място), а водачът от началото на надпреварата Льоб остана 9-и, зад руснака Василев с Toyota.

Така на финала най-бързият бивш пилот от WRC, застанал за първи път на старта, се оказа не Себастиан, а Мико. Всички обаче ще помнят невероятно силното представяне на Льоб, което приключи след преобръщане и серия от проблеми.

Още любопитни новини и тестове от света на автомобилите, може да намерите на сайта на нашите приятели от Auto Bild България.

Първородната Godzilla!