Топ 10 на най-готините велосипеди

Топ 10 на най-готините велосипеди
29 Mar 2016

Според американската организация Earth Policy Institute, за периода 1950-2007, производството на велосипеди се е увеличило четворно. За сравнение, автомобилното производство за същия период бележи почти двоен скок. В наши дни колелото преживява нещо като рененсанс, както поради все по тежкия автомобилен трафик, все по-честото засягане на проблемите с обездвижването, а и по още ред причини. Още повече, че съвременните технологии и нови материали позволяват изработката на наистина страхотни машинки, част от които ви представяме в тази „Топ 10“ класация. Важно е да отбележим обаче, че подредбата е по-скоро произволна и това, че байкът е под номер 3, не го прави по-готин от този под номер 6, например.


1. BSG Wood.b Duomatic от Франция

Компанията комбинира компоненти от метал, с такива изработени от ясенов ламинат. Велосипедът е изключително стилен и тежи под 16 кг, благодарение на вложените компоненти от алуминиева сплав. Готини детайли са светлите гуми, които се вързват с калниците и с останалата част от машинката. Не е евтина обаче.

Цена: ок. 6250 лв.

 

2. Pashley Parabike от Великобритания

Дело на компанията, която се занимава с велосипеди още от времето на крал Джордж V. Моделът е интерпретация на т.н. Airborne тип колела, ползвани през Втората световна. Оригиналът е със сгъваема рамка, за да може да се носи по-лесно от войниците. Този не е с такава, но изглежда подобаващо, още повече в тази разцветка.

Цена: ок. 1400 лв.

 

3. Vanmoof S Series от Холандия

Марката съществува от 2009 г. и е известна със странната си, но привлекателна стилистика на своите байкове. Велосипедът на снимката е с 28-ичнови гуми, от S серията, и притежава 8-скоростна система на Shimano, интегрирана в задната главина. Дискретните дискови спирачки също правят този Vanmoof по-различен от типичните градски колела, с V-брейкове и малко или никакви скорости.

Цена: ок. 1880 лв.


4. Donky Bike от Великобритания

Нетрадиционен дизайн, който поставя функционалността на по-предна позиция. Компактни размери, устойчиви 20-инчови колела и гуми, маневрен за града и с две товарни повърхности. Може и да ви е чудно, но Donky Bike има номинация за „Дизайн на годината“, от лондонския Музей за дизайн.

Цена: ок. 890 лв.

 

5. Viks Steel Urban Cycle от Естония

Страхотен дизайн, безспорно. Велосипедът на естонското ателие е минималистичен и на практика се състои от две тръби. Може да се конфигурира както като фикси, така и със свободен ход, макар че монтажът на спирачки нужни за втория тип е сложно, поради 30-милиметровото кормило. Тук в цвят „Lamborghini Orange“.

Цена: при запитване

 

6. GreenChamp Original от Сингапур

Да, това е малък байк без педали, предназначен за първи стъпки в колоезденето. Видимо минималистичен дизайн, с рамка изработена от бамбукови влакна и с безкамерни гуми, с двойни стени. Още една причина на човек да му се прииска да се върне в детските си години...

Цена: ок. 300 лв.

 


7. Cherubim HummingBird от Япония

Познавачите може би ще знаят, че марката Cherubim е осигурила велосипедите на японския тим, за участието на Олимпиадата в Мексико през 68-ма. В момента начело на компанията е сина на основателя, а стоманеното HummingBird e негова рожба. Изключително елегантен байк.

Цена: n/a

 

8. Faraday Porteur от САЩ

Все повече производители се замислят за начини, по които да скрият неизбежните при ел. велосипеди батерии. Базираната в Портланд Faradаy го прави, като интегрира литиево-йонните клетки в самата рамка. Пробег? Около 24 км. LED стопът пък работи със сензор за светлина, който казва кога е време да заработи.

Цена: ок. 6300 лв.


9. Engeenius Cykno от Италия

В този велосипед с ел. подпомагане няма нищо разумно. Нито масата от 26 кг (нищо, че шините са изработени от карбон), нито цената, която спокойно може бъде записана и в автомобилен каталог. Моторът е 250 или 500-ватов, батерията е литиево-полимерна, на борда има и кабел за зареждане, а пробегът е щедрите 60 км.

Цена: ок. 40 000 лв.


10. World Bicycle Relief Buffalo от Африка

Може и да ви изглежда, като прост велосипед, както и да се чудите защо е в класацията. Причината е, че това колело буквално движи Африка. Проектирано е в САЩ, сглобява от опитни местни работници, след което се доставя до неправителствени организации, който го подаряват на хора в нужда (в някой райони може и да се купи). Корава структура, предвидена да издържа на тежки терени и товари. Всеки байк идва с комплект инструменти и помпа.

Цена: по изчисления, ок. 270 лв.


 

Първородната Godzilla!