Франция ще дава до 10 000 евро на всеки шофьор, сменил дизеловия си автомобил с електрически

Франция ще дава до 10 000 евро на всеки шофьор, сменил дизеловия си автомобил с електрически
21 Jan 2016

Френското правителство оповести, че от април нататък ще дава премия в размер на до 10 000 евро на всеки шофьор, преминал от стар дизел на нов електрически автомобил. Идеята е част от мерките за намаляване замърсяването на въздуха, тъй като нафтовите коли на повече от 13 години не разполагат с филтри за твърди частици и са сериозен замърсител.

Дялът на дизелови автомобили във Франция е значителен и поради по-ниската цена на горивото, в сравнение с бензина - 64% от продадените в страната нови автомобили през 2015 г. се задвижват с нафта. Правителството възнамерява да въведе допълнителни такси за този вид гориво, в размер на 2 евро цента за литър, като част от мерките за по-екологично придвижване.

Прекият финансов стимул обаче е най-сериозен. Точният механизъм по който ще се осъществява той все още не е уточнен, но от април нататък, правителството ще предлага субсидия в размер на до 10 000 евро, при покупката на нов електромобил. Така например Renault Zoе, което е една от най-продаваните коли от този тип в страната, ще излиза на купувача 12 400 евро, при цена от 22 400 евро.

 


 

Първородната Godzilla!