Стотици деца се забавляваха и спортуваха в Деня на снега на Витоша

Стотици деца се забавляваха и спортуваха в Деня на снега на Витоша
24 Jan 2016

Над 400 деца и техните родители се събраха на Меча поляна край х. Алеко на Витоша, за да отбележат с много спорт, игри и забава Световния ден на снега.

Празникът, наречен "Витоша Зимен Фест" се организира под егидата на Столична община и инициатива София2018 – Европейска столица на спорта, заедно с БФ ски, Витоша ски АД, Сдружение „Маратон” и Българска федерация по катерене и алпинизъм.

Слънчевият и тих ден на Витоша също спомогна за отличното настроение по време на празника, а всички деца и участници ползваха кабинковия лифт от Симеоново до Алеко на символична цена от 1 лв.

Първи на старт застанаха алпийците. В паралелния слалом се включиха най-малките възпитаници на ски-училищата край х. Алеко. Ски-учители от “Витоша ски” помагаха безплатно на малките скиори да повишат уменията си. Аниматори се погрижиха да това изрисуваните лица, карнавалните маски и аксесоари да направят празника още по-пъстър и весел.

Най-бърз при ски-алпинистите бе световноизвестният планински бегач и рекордьор Кирил Николов – Дизела, който миналата година постави уникален рекорд, като измина разстоянието от Ком до Емине за 4 дни, 13 часа и 5 минути. Сега Кирил успя да се изкачи покрай почти цялата писта „Витошко лале“ за 36.30 минути. “Витоша е идеално място за спорт, туризъм и за излет сред природата. Прекрасно е, че виждаме много млади хора днес тук. Подобни прояви възпитават в любов към планината. Нека децата освен да ползват и да пазят Витоша. Няма друга държава с подобно богатство – планина на минути от столицата,“ каза Николов. При жените триумфира националната състезателка по ски-бягане и участничка в олимпийския ни отбор Антония Григорова, изминала разстоянието за 45.30 мин.

Изключително оспорвано бе ски-бягането, където най-многоброен бе отборът на Сапарева баня. Квалификациите бяха последвани от драматични финали, в които при мъжете триумфира Мирослав Каменов от Ком, а при жените Веселин Зашева от НСА. При по-малките шампиони са Красимир Атанасов от Сапарева баня при момчетата и Елеонора Жишкина при момичетата.

Най-много емоции имаше около забавните игри и конкурси. Наред с малчуганите в тегленето на въже се включи голяма група от пенсионерския клуб в Младост заедно със зам.-министър Асен Марков. Победителите в конкурсите и викторините спечелиха карнавални маски на любими животни и герой от приказки и анимационни филми.

Най-добрите в отделните спортове и надпревари бяха наградени с ранички, шапки и др. Отличен бе и най-малкия участник в състезанията: 8-годишният Иван Мичев, стартирал в ски-бягането. Призьорите бяха наградени от Анатоли Илиев, както и от Калин Нешев и Радослав Пеев от Витоша ски. В крайна сметка обаче победители днес на Меча поляна бяха всички, които си подариха много радост, настроение и забава в поредната среща с планината и природата.

Денят на снега се чества в 42 държави и е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, да се наслаждават на емоциите, които предоставят. Целта е да се мотивират децата между 4 и 14 години да се запознаят и да заобичат зимните спортове и забавления. Тази година очакваните участници са около 800 000, със 100 000 повече от миналата. Глобалната инициатива се организира за пети път и обединява 625 празнични, спортни и забавни събитията в световноизвестни зимни центрове. 

София2018 ИнфоЦентър

Първородната Godzilla!