Новата измама в колоезденето - „механичният допинг“. Откриха ел. мотор в рамката на белгийка

Новата измама в колоезденето - „механичният допинг“. Откриха ел. мотор в рамката на белгийка
01 Feb 2016

След зачестилите скандали с употреба на забранени стимуланти, професионалните велосипедисти явно са открили по-лесен начин за измама – „механичният допинг“. Казано буквално, укриването на електромотор в състезателните си машини, например интегриран в тръбата на седалката, задвижващ оста на курбелите чрез зъбна предавка.

От Международния колоездачен съюз съобщиха, че са открили именно електрическо двигателче, укрито в рамката на велосипеда на 19-годишната белгийска велосипедистка. Състезателката по сайклокрос Фимке Ван ден Дрейсче твърди, че колелото е на неин приятел и случайно е попаднало в състезателния и инвентар. Убедени сме, че е точно така.

Това не е първият случай, в който регулативните органи подозират използването на подобен механичен допинг. Британският шосеен карач Крис Фрум също бе обвинен в употребата на забранени  технически средства, след мощните ускорения при изкачванията си в Обиколката на Франция. Спецовете определиха възходящите спринтове на Фрум, като изискващи нечовешки възможности, което доведе и до започването на разследване.

Положителната страна на тези измами? Да, има една единствена такава и тя е, че усилията и средствата, който производители и спонсори хвърлят в развитието на тази „измамна“ технология, рано или късно ще се материализират и под формата на „цивилни“ електрически велосипеди, с по-ниска маса и по-компактни батерии.

 

 

 

Първородната Godzilla!