Новият Renault Talisman: изисканият наследник на Laguna

Новият Renault Talisman: изисканият наследник на Laguna
05 Feb 2016

Реапект, Renault пак пуска флагман! Новият Talisman е доста привлекателен като евентуален служебен автомобил: пет години гаранция, 160 к.с. в дизеловия топвариант, 4,5 литра разход на гориво и цена под 60 000 лв. За тези пари получавате съвсем прилична лимузина, която се изправя срещу конкуренти като Ford Mondeo, Škoda Superb или VW Passat. Флагманът на французите предлага много място. Просторните задница и багажник (608 до 1022 л) ще зарадват клиентите, но вероятно ще им липсва големият заден капак като при Laguna.

От своя страна Talisman, чиято техника идва от вана Espace, има за цел да ни накара да забравим за предишния флагман на французите: меки пластмаси в кокпита, TFT дисплей зад волана и меки седалки, които още в базовата версия Life могат да масажират гърба ви. Добро хрумване: превключвателят за настройка на реакцията на педала на газта, трансмисията и амортисьорите (като опция), който при Renault променя и дизайна на скоростомера, звука от ауспуха, серийния двузонов автоматичен климатик и цвета на светлинните лайстни – от червено при „спорт“ до жълто при „комфорт“.

Така с натискане на бутон Talisman сменя „тапета“ си. Колкото по-голям е изборът на цветове, толкова по-малък е той при двигателите: два бензинови (150 и 200 к.с.) и три дизелови (110 до 160 к.с.) с максимален работен обем от 1,6 литра. Топмоделът ще бъде 1.6 dCi с 6-степенна автоматична трансмисия с два съединителя: автомобил за дълъг път, тих и без вибрации, който ще харчи 6,4 л. Новата трансмисия се справя добре, но й липсва все още достатъчно зрялост – превключването на по-ниска предавка става леко нервно.  Първоначално малко мекото управление придобива стегнатост в режим Sport. Препоръчителният режим на окачването е „комфорт“, тъй като 19-цоловите джанти на тестовия автомобил до известна степен ограничават удобството. Не толкова спортни гуми биха се отразили много добре на добрата возия. Задните завиващи колела 4Control определено са иновативни, но и без тази екстра автомобилът се управлява сигурно. 80 процента от германските клиенти ще изберат комбито, което ще се предлага от май следващата година. Нашият съвет: дизеловият агрегат със 130 к.с. е по-икономичен (3,9 л) и по-евтин.

Технически данни:

4-цил. турбо двигател, отпр. напр.

• работен обем 1598 куб. см

• мощност 118 кВт (160 к.с.) при 4000 об./мин

• макс. въртящ момент 380 Нм при 1750 об./мин

• макс. скорост 215 км/ч

• 0-100 км/ч за 9,4 сек

• предно задвижване/6-степенна автоматична трансмисия с два съединителя

• обем на резервоара 47 л (52 л без задни завиващи колела)

• Д/Ш/В 4848/1869/1463 мм

• обем на багажника 608-1022 л

• собствено тегло 1597 кг

• разход на гориво 4,5 л дизел/100 км

• CO2 118 г/км

Извод:

Голямото Renault действа добре на имиджа, но трябва да се бори срещу наложилите се конкуренти в своя клас. Talisman залага на сигурното: много добро оборудване и по-скоро консервативна външност. Не е особено френско – комбито определено ще изглежда по-добре.

Още любопитни новини и тестове от света на автомобилите, може да намерите на сайта на нашите приятели от Auto Bild България.

 

 

Първородната Godzilla!