Несравнимият: Рей Хана. Не сте чували за него? Вече сте

Несравнимият: Рей Хана. Не сте чували за него? Вече сте
06 Feb 2016

Рей Хана е невероятен човек. За съжаление не е вече сред нас, но е малко по-високо от там където винаги е обичал да бъде - в небето. Рей бе един от най-добрите пилоти в съвременната история на авиацията. Уникален, истински пилот, във всеки един апект - от изражението на лицето му, през прическата, перфектно поддържания летателен костюм, стилните обувки до джентълменското поведение и любовта му към машините. 

Рей е роден на 28 август 1928 г., в Нова Зеландия. През 48-ма се научава да пилотира в родината си, като година по-късно става част от Кралските военновъздушни сили. Рей лети на всякакви самолети - de Havilland Vampirede Havilland VenomSupermarine AttackerHawker Sea HawkSupermarine Swift и Gloster Javelin -, но в сърцето му остава неповторимият Spitfire, метална птица, която Хана овладява до съвършенство.

След приключване на военната си кариера, Рей лети за цивлини авиокомпании, преди да основе собствената Old Flying Machine Company (OFMC), заедно със сина си Марк. Фирмата оперира с калсически военни машини, като Рей лети и за редица филми и предавания. Той е и основна фигура в развитието на „Червените стрели“, командир на екипа в родължение на четири години. Култов кадър от телевизионните изяви на Рей е преминаването му под моста в Уинстън, Барнард Касъл, за предаването "Piece of Cake" (водещата снимка). Филмът „Винаги ще има утре“ от поредицата Джеймс Бонд, също е с участиеро на Хана.

Един от най-красноречивите клипове, илюстриращи виртуозното управление на Рей Хана обаче, е този който ще гледате сега: откриващите кадри на документалния филм „60-ата годишнина на Spitfire“. Рей минава буквално на сантиметри от главите на снимачния екип, след което единствените думи, които успява да изрече водещият са "Fuck me!" Няколко пъти. Снимката, която успява да заснеме един от членовете на екипа, е повече от ясна. Вижда се как витлото на Spitfire MH434 бръсне тревата. Освен топки, за подобно пилотиране се искат и огромно количество умения. Голям!

Рей Хана почива от естествена смърт в Швейцария, на 1 декември 2005 г. Погребан е в Съфолк, Англия, като на семплата му надгробна плоча пише "НЕСРАВНИМИЯТ". И има защо. Поклон пред паметта на този голям човек. 

Първородната Godzilla!