Украинец превърна Smart Fortwo в оф-роуд бъги

Украинец превърна Smart Fortwo в оф-роуд бъги
07 Feb 2016

Собственик на суперкомпактния Smart Fortwo от украинския град Лвов превърна градската малолитражка в истинско оф-роуд бъги. След конверсията, мъникът е способен да отиде на места, които затрудняват понякога и доста подготвени 4х4 всъдеходи.

За да може Smart Fortwo да стане оф-роуд звяр, общо взето всичко е пртърпяло промяна - трансмисия, спирачки, окачване, гуми и т.н. За целта са използвани както множество самоделни решения, така и части от Honda, Mitsubishi и Volkswagen.

Така например, стандартното Макферсън окачване на малката кола е преработено в такова с двойни носачи, а спирачната система е с дискови механизми от ВАЗ на двата моста. Последното е на база опита на конструктора от предишни оф-роуд проекти, където надделява мнението за евтините руски спирачки, които могат да бъдат сменени сравнително безболезнено (за портфейла) след, например, 1000-километрово трофи състезание, което пък изкарват без проблем.

Що се отнася до задвижването, то е поверено на самоделни понижаващи редуктори на задните колела, като от заводските детайли са запазени единствено лагерите на главините. Всичко останало е направено собственоръчно така, че да може да осигури много добро сцепление.

При всички модификации, обаче, е запазен оригиналният двигател на Smart Fortwo – турбодизелов с обем 0,8 литра. Само че е добавен значително по-голям радиатор от Honda, който да се грижи двигателят да не прегрее дори и при най-големите натоварвания.

Благодарение на редукторите и високопрофилните оф-роуд гуми, клирънсът на мъника от стандартните 110 мм е нараснал до чудовищните 360. Полуоските са останали оригиналните, но са се наложили някои модификации, за да са добре херметизирани и са усилени допълнително.

Според създателя на пригодения за оф-роуд Smart, машинката доста уверено преодолява сложни специални участъци на трофи рейд състезания. За това спомагат задноразположеният двигател, клирънсът и късите надвеси.

Източник: auto.offnews.bg

Много практичен и интересен!