Проблемните зони на 5 хитови употребявани коли

Проблемните зони на 5 хитови употребявани коли
08 Feb 2016

Лукс, простор или мощност, на пръв поглед употребяваните автомобили на тези страници са много популярни и търсени. И все пак трябва да ви предупредим: при Audi, BMW и VW дяволът е скрит в детайлите. Който избере неподходящия двигател или трансмисия, рискува скъпи ремонти. При това съществува много голяма вероятност новият собственик да посещава сервизите прекалено често. И докато при Audi, BMW и VW все пак имате възможност да се предпазите от проблеми с правилния избор на агрегати, то при Mercedes Viano и Alfa Romeo 147 за съжаление не е така. При тях има и други проблеми с качеството: те ръждясват на много места, детайлите се износват много бързо. Ние ще ви кажем на какво да обърнете внимание при избора, за да не сгрешите при покупката.

Задължителна основна проверка на Mercedes Viano

Viano е автомобилът мечта за големите семейства. Той предлага много място, а срещу доплащане – и много лукс. Освен това поведението му на пътя е като на лек автомобил. Къде се крие проблемът? Нека го кажем така: който се интересува от този ван, трябва да планира старателна проверка, като най-добре да е придружен от специалист. Повредени стъклоповдигачи, пробити ауспухови системи, отказващи плъзгащи се врати – списъкът е много дълъг. Но най-лошото е друго: ръждата е навсякъде. Въпреки поцинкованата си каросерия Benz „цъфти“ по всички ръбове само след 3 години. За купувачите на употребявани автомобили това означава: старателен оглед преди покупката и задължителна консервация на дъното на автомобила след това.

BMW 320 Si. Под скромната обвивка се крие голяма драма

Нека първо да уточним: да, като цяло BMW Е90 e много добър автомобил, с който почти няма как да сгрешите. А лимитираната спортна версия на такъв чудесен автомобил би следвало да е страхотно попадение, нали? Не задължително! През 2006 година BMW трябваше да пусне на пазара хомологационен модел на състезателния туристически автомобил и произведе 2600 екземпляра от 320 Si. Той се оборудваше със същия спортен двигател, но с намалена до 173 к.с. мощност. Обаче това, което въодушевява на състезателната писта със спонтанните реакции при 7000 оборота, изнервя във всекидневието. Понякога двигателят стартира трудно, работи неравномерно и е много муден при ниски обороти. Освен това харчи до 2,5 литра повече от по-слабия със само 3 к.с. 320i. И преди всичко не издържа дълго. Като правило двигателите се нуждаят от основен ремонт най-късно при пробег 80 000 километра, а това е много скъпо. И колкото и да обичаме екзотиките: който си търси надежден автомобил, по-добре да забрави за абревиатурата Si и да избере 320i.

Alfa Romeo 147: страсста изстива с напредване на времето

Всъщност няма как да обичате Alfa Romeo достатъчно силно. Докато масовите конкуренти ни карат да се прозяваме от скука, италианците винаги успяват да ни предложат автомобили с особена атмосфера. Дори и след години 147 изглежда страхотно и индивидуално. Освен това е смешно евтин на старо: цените стартират от 2000 лева! Въпреки това моделът не е особено препоръчителен: в докладите на AUTO BILD и TÜV той почти винаги е на последните места. Течове на масло, разбито окачване, износени съединители и повреди на скоростните кутии. Ангренажният ремък трябва да се сменя на всеки три години заедно с водната помпа – а това не е евтино. Какво друго? Понякога електрониката капризничи, на дисплея се появяват съобщения за грешки. Но тези неща не притесняват почитателите на марката. Все пак е добре да обърнат внимание на безупречно попълнената сервизна книжка.

Audi A6 2.7 TDI Multitronic: този работник е постоянно болен

Audi A6 са маратонците на Германия. Почти всичките са дизелови и служебни. Най-лявата лента на магистралата без Audi? Немислимо! Произвежданото от 2004 до 2011 година Audi A6 (C6) не прави изключение. Моделът е популярен употребяван автомобил – особено когато е комби с автоматична трансмисия. В случая тя се нарича Multitronic – и точно тя е проблемът. Audi така и не успя да овладее недостатъците на безстепенната трансмисия. Наистина, има отделни водачи, които съобщават за 300 000 безпроблемни километра пробег, но повечето не могат да изчакат трансмисионното масло да загрее, не искат само да галят педала на газта, някои дори теглят ремаркета. И тогава трансмисията не издържа и 50 000 километра. Смяната струва около 16 000 лева. Да си купя ли Audi A6? Добра идея – но без постоянно дефектиращия Multitronic.

VW Phaeton: поддръжката може да взриви всеки бюджет

10 цилиндъра, 750 нютонметра, 313 к.с. Данните на Phaeton V10 TDI са не по-малко примамливи от цените. Луксозният лайнер, който навремето е струвал 200 000 лева, сега може да се купи за по-малко от 10 000 лева. Това означава остатъчна стойност от само 5 процента! Но въпреки че загубата на стойност е отминала, разходите по поддръжката стават все по-страшни с напредване на възрастта. Дори и данъкът е много висок при тази мощност. А посещенията в сервиза може да ви доведат до фалит. Дори и за смяна на гарнитура на цилиндрова глава се налага демонтирането на двигателя. А ако откажат и някои електронни помощници, автомобилът се превръща в икономическа тотална щета. Поради това нашата категорична препоръка към смелите купувачи на употребяван Phaeton – изберете по-малък двигател като 3.0 TDI.

 

Извод:

Трудно е да произнесем присъда над тези пет автомобила. Защото всеки от тях въодушевява по свой начин: луксозен семеен автобус, лимитирана бегачка, италиански прелъстител, перфектен всестранен талант и поизносен луксозен лайнер. Но рисковете за купувачите на употребявани автомобили са непредвидими. Поради това не можем да препоръчаме нито един от представените варианти. 

Още любопитни новини и тестове от света на автомобилите, може да намерите на сайта на нашите приятели от Auto Bild България.

 

 

Първородната Godzilla!