Falcon XR8 Sprint - Ford казва \"чао\" на Австралия с 462 коня. Марката спира производството на коли на континента

Falcon XR8 Sprint - Ford казва \"чао\" на Австралия с 462 коня. Марката спира производството на коли на континента
10 Feb 2016

Ford, както повечето големи производители, се стремят към глобализация на пазарите и намаляване на производствените разходи. Тоест - по-голяма еднаквост на продуктите за различните части на планетата, а в случая на Ford, и централизиране на производството. В резултат на което марката се оттегля от Австралия, поне като производител. Окончателното затваряне на завода в Гийлонг ще се случи през октомври. Което е малко тъжно.

Преди да пусне кепенците обаче, Ford ще каже едно шумно "сбогом" с колата на снимката - лимитирана версия на култовия не само за Австралия Falcon, в изпълнението XR8 Sprint. Моделът ще се задвижва от 5-литров V8 с 463 к.с. и 575 Нм. Режимът на овърбууст обаче позволява моментен скок на тези стойности до 536 коня и 650 Нм.

Данни относно динамиката липсват, но в случая тя не е толкова важна. Важното е, че това ще бъде последният Ford сглобен на територията на Австралия. Ще бъде направен точно 1400 пъти, като 150 от бройките са предназначени за Нова Зеландия. Това е положението. Колата обаче изгелжда готино и спокойно може да я приемете, като Mustang седан.

Първородната Godzilla!