България със световен студентски шампион по ски-ориентиране

България със световен студентски шампион по ски-ориентиране
11 Feb 2016

България спечели злато на Световното студентско първенство по ски-ориентиране.

На шампионата в Тула (Русия) Станимир Беломъжев грабна титлата в спринта, като фишира за 10.56 мин.

В един изключително оспорван финал българинът изпревари само с 5 секунди Юри Юзуковски от Баларус, трети на 20 секунди от шампиона финишира Томас Котрофи от Финландия.

Победата дава отлична възможност на Беломъжеев да дублира златото утре в преследването, когато ще стартира пръв със съответната преднина, съобщава www.aus.bg.

Станимир е трикратен европейски шампион и двукратен сребърен медалист от световни първенства. В момента е водач в световната ранглиста. Негов треньор е баща му Иван Беломъжев. Другата наша представителка на Световното студентско първенство в Тула е завършилата на 18-о място в спринта Антоанета Дяксова.

"Впечатляващ успех - за второ поредна година студентския спорт в България е със световни титли. С много трудности успяхме да осигурим пътуването на нашите състезатели за шампионата на планетата и ето, че си е заслужавало", коментира доц. Златко Джуров, председател на Асоциацията за университетски спорт в България АУС Академик.

Миналата зима България спечели две световни титли от Универсиадата - Сани Жекова в бордъркроса и Владимир Зографски в ски-скока.

Нашите състезатели се завръщат от Тула в България във вторник, 16 февруари, с полет от Москва.

Първородната Godzilla!